Društvo

Manjak pedijatara boljka u bolnicama

Manjak pedijatara boljka u bolnicama
Manjak pedijatara boljka u bolnicama

GRADIŠKA, BANJALUKA - Pojedini domovi zdravlja u RS muku muče sa manjkom ljekara za najmlađe, a rukovodioci ovih ustanova se plaše da će u narednih desetak godina ostati potpuno bez pedijatara.

Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja Gardiška, kazao je da veliki broj opština muči muku sa manjkom pedijatara, a da dva koja trenutno rade kod njih su već pred penzijom.

"Imamo samo dva pedijatra, što nije dovoljno, a to su ljudi koji uskoro trebaju u penziju i mi ćemo za deset godina ostati potpuno bez njih", naveo je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, ova ustanova nema mogućnost da pošalje ljekara na specijalizaciju jer dugo traje, a i nemaju tolika sredstva.

"Specijalizacija traje oko pet godina, a košta 150.000 KM. Plus u tih pet godina mi moramo da platimo drugog pedijatra koji će raditi dok se ne vrati ovaj sa specijalizacije, to je još oko 120.000 KM za njegovu platu", precizirao je Mihajlović.

Saša Jovičić, direktor Doma zdravlja u Srpcu, rekao je da jedno vrijeme nije ni bilo specijalizacija jer je dio zdravstvene zaštite bio prebačen na ljekare porodične medicine, pa kada su djeca starosti do šest godina prebačena kod pedijatra, pojavio se problem sa manjkom tog kadra.

"Druga stvar, prema normativu, na jednog pedijatra ide 800 djece, a evo u Srpcu ima oko 1.100  mališana. Isti problem sa nedostatkom pedijatra imaju u Gradišci, Kotor Varošu, Derventi i Kneževu", kazao je Jovičić.

Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS, potvrdio je da RS ima generalno problem sa nedostatkom specijalista, a posebno pedijatara.

"Ljekari se rijetko odlučuju da idu na specijalizaciju jer, ukoliko specijalizacija traje pet godina, obavezni su za tu ustanovu da rade ukupno deset godina", naveo je Femić, dodajući da je većina zaposlenih pedijatara pred penziju.

Mirko Stanetić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), kaže da, iako ova ustanova nema problema sa nedostatkom pedijatara, teže da zdravstveni sistem RS od domova zdravlja preko bolnica bude što jači i stabilniji.

"Ako domovi zdravlja i bolnice imaju dovoljno specijalista, odmah je pritisak na Klinički centar manji i mi bolje radimo. Zato treba težiti ojačanju primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u RS", smatra Stanetić.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS je saopšteno da na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Institut za javno zdravstvo RS  dostavlja Ministarstvu analizu o potrebi za specijalizacijama i/ili supspecijalizacijama.

"Na osnovu svih gore navedenih dokumenata Ministarstavo donosi godišnji plan specijalizacija i supspecijalizacija, poštujući iskazane potrebe,  te ih odobrava u najvećem procentu. Zdravstvena ustanova samostalno raspisuje javni konkurs za dodjeljivanje specijalizacija ili supspecijalizacija", naveli su u Ministarstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije