Društvo

Manje kvadrata za djecu u vrtiću

Manje kvadrata za djecu u vrtiću
Manje kvadrata za djecu u vrtiću

BANJALUKA - Širina stepenica, visina gazišta, temperatura u objektu i ventilacija, namještaj i igračke, te oprema u kuhinji samo su dio stvari obuhvaćenih novim pravilnikom o standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a kojem će vrtići u RS morati prilagoditi u narednoj godini.

Dokument je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a u pitanju je radna verzija podložna promjenama na koju predškolske ustanove do sredine decembra mogu uputiti primjedbe.

Tako je, primjera radi, u njemu određeno kako visina gazišta stepenice ne smije biti veća od 15 cm, a širina najmanje 30. Ograda na stepeništu treba da bude izrađena od vertikalnih elemenata s visinom od najmanje jedan metar.

Zabranjeno je postavljanje klizavih podova, ulazna vrata ne smiju imati pragove, vlažnost vazduha se mora mjeriti pomoću higrometra, a grijna tijela moraju imati zaštitnu masku.

Ono što bi moglo da zabrine roditelje je da će mališani po novim pravilima imati manje prostora.

Naime, starim pravilnikom svako dijete moralo je u radnoj sobi da ima na raspolaganju najmanje tri kvadrata slobodne radne površine, u koju se ne računa namještaj u prostoriji. Novim, "zakinuti" su za pola kvadrata, dok radna soba, koja je morala imati najmanje 30 kvadratnih metara, sada može biti i 25.

Zanimljivo je i to da se prilikom opremanja dvorišta ne preporučuje postavljanje ljuljaški.

"Pravilnik treba preciznije da definiše uslove u kojima borave djeca u predškolskim ustanovama. On precizno definiše standarde u pogledu namještaja za predškolske ustanove, opreme u prostorijama za pripremu hrane u kuhinji i priručnoj kuhinji. U važećem pravilniku ne postoje tako precizni standardi", kažu u resornom ministarstvu.

Dodaju kako je posebna pažnja posvećena igračkama i materijalima za igru i rano učenje, gdje je jasno utvrđeno koji je to neophodan didaktički materijal i igračke potrebne za rad za jednu vaspitnu grupu u predškolskoj ustanovi.

"Novina su i jasno definisani uslovi za rad igraonica jer je Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano da se opremanje igraonica za igru i druženje djece, za proslavu rođendana i slično, vrši u skladu s ovim pravilnikom", zaključili su nadležni.

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova Republike Srpske, ocijenio je kako je u pitanju obiman dokument te da će ustanove koje predstavlja definitivno uputiti primjedbe i sugestije.

"Novi pravilnik nam je potreban, ali mora biti u sferi razumijevanja i javnog i privatnog sektora. Takođe, nadam se da se neće primjenjivati retroaktivno i da će važiti samo za one predškolske ustanove koje će se otvarati u budućnosti", istakao je Buzadžija.

On nije želio otkrivati prijedloge i primjedbe na njega, dodajući kako će to biti usaglašeno na sjednici Upravnog odbora Udruženja.

U Centru za predškolsko vaspitanje Banjaluka su nam kratko rekli kako se još nisu upoznali s novim pravilnikom.

Podsjećamo, nedavno je donesen i pravilnik koji se tiče ishrane mališana.

Neka od novih pravila:

  • Visina gazišta stepenice ne smije biti veća od 15 cm
  • Ljuljaške više nisu poželjne
  • Radijator mora imati zaštitnu masku
  • Ulazna vrata vrtića ne smiju imati prag
  • Klizavi podovi zabranjeni
  • Potrebne didaktičke igračke

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije