Društvo

Manje migranata, više prekršaja

Manje migranata, više prekršaja
Foto: Ilustracija | Manje migranata, više prekršaja
Zlatan Čekić

BIHAĆ - U posljednjih mjesec dana bilježi se manje migranata koji borave na području Unsko-sanskog kantona i prema trenutnim procjenama ima ih oko 3.500, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Prema njegovim riječima, tome je doprinijela efikasnija kontrola državnih granica, što je uticalo na smanjenje priliva stranih državljana na područje USK, kao i to što se značajan broj migranata koji su boravili na ovim prostorima nekako uspio prebaciti preko hrvatske granice.

Inače, prije nešto više od mjesec u ovom kantonu, prema procjenama, boravilo je oko 5.000 migranata.

Ramić je dodao kako je u posljednje vrijeme ipak došlo do povećanja broja krivičnih djela i prekršaja čiji su počinioci migranti i da se najčešće radi o tučama, nasilničkom ponašanju i krađama.

"U posljednje vrijeme s pogoršanjem vremenskih prilika značajno je povećan broj provala u stanove i vikendice i to je problem koji će nas vjerovatno pratiti u narednom periodu", kazao je Ramić.

On je još jednom ukazao na potrebu da se ustanove prihvatni centri za migrante i da se riješi problem njihovog smještaja.

"Evidentno je da do sada ništa nije učinjeno po tom pitanju, pa je najveći teret u radu s migrantima i dalje na policiji. Apelujemo na državne institucije, koje su zadužene za zbrinjavanje i smještaj migranata, da u što kraćem roku riješe ovaj problem. To bi i nama omogućilo lakšu i efikasniju kontrolu migrantske populacije, a samim tim i smanjenje broja krivičnih djela i drugih prekršaja čiji su oni počinioci", kazao je Ramić.

Premijer USK Husein Rošić istakao je kako su kantonalne vlasti dobili pohvale od delegacije Evropske unije u BiH za ono što je učinjeno u proteklom periodu kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Informisali su nas kako će ovih dana Evropska unija izdvojiti dodatnih 7,2 miliona maraka za takozvani zimski plan, koji podrazumijeva smještaj migranata za vrijeme zime, njihovu ishranu i medicinske troškove. Također, to uključuje i saniranje Đačkog doma u Bihaću, gdje trenutno boravi oko hiljadu stranih državljana", istakao je Rošić. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije