Društvo

Manje nasilja na sportskim terenima

Manje nasilja na sportskim terenima
Manje nasilja na sportskim terenima

BANJALUKA - Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da je u Srpskoj u prvih osam mjeseci ove godine bilo oko 2.200 sportskih susreta i da ni na jednom nije bilo incidenata većih razmjera.

Vasić je naveo da je zabilježeno ukupno 39 prekršaja u koje je bilo uključeno 49 lica, na osnovu čega se može zaključiti da je riječ o pojedinačnim incidentima ili istupima.

"Za nas je veoma bitno da je u ovim incidentima učestvovalo veoma malo omladinaca, odnosno maloljetnika, i to je oko 12 slučajeva", rekao je Vasić novinarima nakon završnog okruglog stola u Banjaluci pod nazivom "Stop nasilju na sportskim priredbama".

On je istakao da je veoma važna dobra saradnja Policije Republike Srpske sa organizatorima sportskih susreta, agencijama koje njima pružaju podršku u obezbjeđenju skupova.

Vasić je ukazao da postoji jedan problem, gdje domaće zakonodavstvo nije u potpunosti usaglašeno u ovoj oblasti sa zapadnoevropskim, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji gdje je zakonom regulisano da se za incidente na utakmicama mogu dobiti dugogodišnje zatvorske kazne.

"U Srpskoj, u okviru izmjena Zakona o prekršajima, imamo mogućnost da se licima koja naprave prekršaj na ovakvim mjestima može izreći kazna zatvora od 60 dana, ali je za primjenu tog zakona potrebna izmjena Zakona o javnom redu i miru, što će biti učinjeno narednih mjeseci", naveo je Vasić.

Vasić je dodao da se na prostoru Srpske provode intenzivne edukativne aktivnosti o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama kojima su obuhvaćene navijačke grupe, odnosno djeca školskog uzrasta, u čemu važnu ulogu ima Ministarstvo porodice, omladine i sporta, uz podršku Policije Srpske.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović rekla je novinarima da je cilj okruglog stola razgovor o tome kako spriječiti nerede na sportskim terenima i kako potpuno analizirati zakonska rješenja.

"Edukacija je najvažnija, jer su osmi i deveti i niži razredi uključeni u navijačke grupe. Zato je važno da nastavnici i roditelji budu upućeni i znaju šta im djeca rade na utakmicama, odnosno da ih odgajamo u duhu normalnog navijanja, ljubavi prema klubu, a ne u duhu mržnje i tuča", kaže Tešanovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska nije ni imala velikih nereda na sportskim terenima u odnosu na neke zemlje u okruženju, te da je potreban neprestan rad sa omladinom da ne bi imali velikih nereda na terenima.

Tešanovićeva je naglasila da će ovaj projekat biti nastavljen.

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Srđan Dušanić rekao je da rezultati istraživanja koje je rađeno sa navijačkim grupama pokazuju da navijači postaju najvijači pod uticajem vršnjaka, porodične tradicije i u potrazi za uzbuđenjem.

"Istraživanje je pokazalo da postoje četiri grupe navijača, od kojih su dvije sklone nasilju, jer oko 57 odsto ispitanih navijača je pokazalo izraženu agresivnost, a među navijačkim grupama ima četiri odsto onih koji se mogu nazvati huliganima", naveo je Dušanić.

Na okruglom stolu predstavljeni su zaključci i preporuke do kojih su došli Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa učesnicima organizovanih okruglih stolova, nakon provedene jednogodišnje kampanje s ciljem prevencije nastajanja različitih oblika društveno neprihvatljivog i protivzakonitog ponašanja navijača na sportskim priredbama. 

Prednost u zapošljavanju djece poginulih boraca  

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da prednost pri zapošljavanju u MUP-u Republike Srpske komisija jedino može dati djeci poginulih boraca ili eventualno nekom ko se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji. 

"Imamo slučajeve da su bivši studenti Visoke škole Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sada supružnici i nijedno ne radi, zbog čega se jedno primi da porodica funkcioniše", rekao je Vasić danas novinarima u Banjaluci.

Vasić je naveo da MUP Srpske želi da se ostvari to da ljudi koji su sa prostora Istočnog Sarajeva i Trebinja rade u gradovima. 

On je rekao da se u MUP-u Republike Srpske prvo zapošljavaju oni koji su završili visoku i višu stručnu spremu.

Komentarišući postojanje nekih primjedaba na terenu u vezi sa kvalitetom novih uniformi Policije Republike Srpske, Vasić je rekao da je zadovoljan novim uniformama, jer su one, na neki način, promjena. 

"Da li je proizvođač na nekim uniformama napravio zamjenu materijala i grešku, to je stvar instituta koji su nam dali garancije da je materijal kvalitetan. Oni treba da pošalju uzorke koji nisu tog kvaliteta da se provjere i vrate proizvođaču", kaže Vasić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije