Društvo

Manje radnika na bolovanju

Manje radnika na bolovanju
Manje radnika na bolovanju

BIJELJINA - Na području koje pokriva bijeljinska kancelarija Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske, u prošloj godini na bolovanje je otišlo 1.168 osiguranika, što je u odnosu na prethodne tri godine smanjenje za oko 300 osiguranika, rečeno je Srni u ovoj kancelariji.

"U 2011. godini na bolovanju u pet opština koje pokrivamo otišlo je 1.472 osiguranika, godinu dana kasnije 1.438, a u 2013. njih 1.306, što je primjetno smanjenje", rekla je Srni šef Kancelarije FZO Bijeljina Nada Milošević.

Troškovi za bolovanja su, kaže Miloševićeva, manji shodno smanjenju bolovanja, te su u prošloj godini iznosili 1.161.641 KM, a 1.648.076 KM u 2011. godini.

Kada je riječ o provjeri opravdanosti bolovanja, Miloševićeva kaže da ih na području ove kancelarije u prethodnoj godini nije bilo, ali da su na nivou Republike Srpske ovu provjeru zatražila 32 poslodavca za 138 radnika.

"Kontrolom su utvrđene nepravilnosti u pet slučajeva. Ta bolovanja, naime, nisu bila propisana u skladu sa Pravilnikom o ostvarivanju prava za naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad", kaže Miloševićeva.

Ona dodaje da je, između ostalog, bilo riječi i o tome da osiguranici nisu blagovremeno upućeni na prvostepenu komisiju za ocjenu bolovanja ili je ono trajalo duže nego što je predviđeno kriterijumima za određenu dijagnozu.

Miloševićeva kaže da se na bolovanjima u 2014. godini u Republici Srpskoj nalazilo u prosjeku mjesečno 9.100 radnika, dok je taj broj u 2012, na primjer, bio 10.500.

Ona kaže da je trošak FZO Republike Srpske za 11 mjeseci prošle godine iznosio 8,3 miliona KM i za šest odsto je manji u odnosu na isti period prošle godine.

Među najčešćim uzrocima bolovanja u 2014. i 2013. godini, Miloševićeva je navela povrede i trovanja, bolesti mišića i koštanog sistema, bolesti sistema krvotoka, tumore, duševne poremećaje, čuvanje trudnoće.

Ona je podsjetila da Fond nadoknađuje platu za vrijeme bolovanja osiguranika koja su duža od 30 dana, osim u slučaju profesionalne bolesti ili povrede na radu.

Kancelarija FZO Bijeljina pokriva pet opština – Bijeljinu, Ugljevik, Lopare, Donji Žabar i Pelagićevo sa ukupno 119.941 osiguranikom, od kojih je najveći broj njih u Bijeljini 92.992 osiguranika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije