Društvo

Marin više nije profesionalni sindikalac

Marin više nije profesionalni sindikalac
Foto: NN Arhiva | Marin više nije profesionalni sindikalac

BANJALUKA - Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u "Željeznicama RS", dobio je jednostrani raskid ugovora na mjesto profesionalnog sindikalca.

Iz Uprave ŽRS tvrde da je Marin svojim istupima nanio štetu ugledu preduzeća, dok Marin smatra da je u pitanju isključivo udar na njega i sindikat koji se borio za radnička prava.

"Ugovor je jednostrano raskinut, ja se vraćam da dežuram kao otpravnik vozova i poslije toliko godina polažem pripravnički ispit", kaže Marin.

Kaže da će iskoristiti pravo na žalbu i da će je uložiti. On će ostati na čelu ovog sindikata, poručuju iz ove organizacije, ali Marin gubi status profesionalnog sindikaliste i neće dobijati naknadu.

"Pokušaću da razgovaram s Upravom, ali mislim da neće htjeti jer na sve načine žele da me istjeraju iz daljih pregovora", rekao je Marin.

Marin navodi da ako se ugovor raskine i sa drugom dvojicom predsjednika reprezentativnih sindikata koji djeluju u okviru ŽRS onda nema problema, neće to shvatiti kao atak na njega, ali ako ostane samo na njegovom prekidu ugovora, onda se, kaže, radi o napadu na njega, kao bivšeg štrajkača i sindikat koji vodi.

"Optužuju me da sam iznio pogrešne informacije kada je u pitanju isplata plate. Ja i dalje stojim pri tome. Ponovo ne isplaćuju ništa osim plate, a i plata je isplaćena bez doprinosa i kredita koje imamo mi, to jest oni su prikazali na listi da je odbijen kredit, a nisu ga uplatili u banku", govori on.

Dragan Peulić, njegov radni kolega, kazao je da je ovo još jedan pokazatelj da će Uprava i politika na sve moguće načine pokušati da uguše borbu za radnike i radnička prava.

"Ovo će nas samo ojačati i probuditi inat u nama, samo kod nas u RS ima da politika mijenja direktora koji uspješno radi, a iza kojeg stoje radnici, a da u drugom preduzeću uprava napravi 300 miliona KM gubitka", kaže Peulić.

Nedeljko Đokić, predsjednik Granskog sindikata saobraćaja i veza RS, kazao je da ne može da vjeruje da se tako nešto dogodilo te da osuđuje postupak nadležnih u ŽRS.

"Mislim da svi moramo biti solidarni i da svi moramo da ustanemo da im damo podršku. To je čisto pritisak na sindikat", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije