Društvo

Maštovite ideje za sto i dom koje će još više uvećati praznično raspoloženje

Maštovite ideje za sto i dom koje će još više uvećati praznično raspoloženje
Maštovite ideje za sto i dom koje će još više uvećati praznično raspoloženje

U prazničnoj dekoraciji stola i doma za Vaskrs/Uskrs dozvoljene su sve boje s obzirom na to da je proljeće, te možete pustiti mašti na volju.

Plava, žuta, ružičasta, crvena - sasvim je svejedno dok god ih skladno kombinujete. Osim što će vaši ukućani biti oduševljeni maštovitom dekoracijom, vjerovatno ćete obradovati i iznenaditi goste, te će lijep sto navesti da druženje traje duže i da uživamo u pripremljenom obroku.

 Prva stvar koju očekujemo da ćemo vidjeti za ovaj praznik jesu jaja i pilići. Jaja za dekoraciju mogu biti prirodna, drvena ili plastična, a uz njih idu i proljetni cvjetovi, figurice pilića i kunića, vijenac i slično. Vedre boje cvijeća unijeće još više radosti u proljetne dane, kao i drvca na kojima možete objesiti pisanice. Jedna od jednostavnijih ideja jeste da uzmete staklenu vazu ili zdjelu i u nju stavite šarena jaja, a možete ovaj simpatični aranžman upotpuniti s nekoliko cvjetova. Od salveta možete napraviti zečije uši.

O ugostiteljskim pravilima aranžiranja stola za vaskršnji praznik savjete smo potražili u banjalučkoj Turističko-ugostiteljskoj školi.

"Kod dekorisanja stola važno je i da li dekorišemo sto za večeru ili je u pitanju svečani ručak. Ako su u pitanju neke poslovne večere u vrijeme vaskršnjih praznika dekoracija bi trebalo da bude ekskluzivnija, dok za porodični ručak može i jednostavnija dekoracija sa cvijećem i obavezno šarenim jajima", kazao je Mario Piljagić, nastavnik praktične nastave za konobare i ugostiteljsko-kulinarske tehničare.

Crvena boja jaja simboliše Hristovu krv, nevino prolivenu na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a crveno vaskršnje jaje znači radost.

Za vaskršnju trpezu uglavnom se poslužuju pereci, mladi luk i domaći hljeb

Farbanje jaja se po tradiciji radi na Veliki petak, dan kada se inače ništa drugo ne radi, a simbolika šaranja, farbanja i kuvanja jaja je običaj koji je ukorijenjen i u gradovima. Neki vjernici jaja farbaju i u subotu, dan pred veliki praznik.

Običaj je da prvo domaćin uzme jaje, a za njim i ostali ukućani, te se prilikom tucanja izgovara "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse".

Na Vaskrs se prvo jede kuvano jaje, a tek onda ostala jela. Gostima se prvo pokloni farbano jaje, pa se tek onda poslužuju ostalim ponudama.

Glavna na vaskršnjoj trpezi su kuvana šarena jaja, koja se mogu poslužiti u raznim šarolikim korpicama ili drugim tipičnim ukrasima poput pilića i zečića...

Predrag Tošić, profesor usluživanja u Ugostiteljsko-turističkoj školi, rekao nam je da se za vaskršnju trpezu uglavnom poslužuju pereci, mladi luk, domaći hljeb ili pogača, a u zavisnosti od mjesta do mjesta i običaja priprema se supa, sarma ili čorba, te jagnjeće pečenje.

"Osim toga, na trpezi se mogu naći razne vrste priloga od sezonskog povrća, zelena salata sa rotkvicom, slani rolati od sira, jaja i povrća, pita sirnica, kolači. Od pića je kod nas ustaljen običaj da se poslužuje rakija šljiva i crveno vino", rekao je Tošić.

Jagnjetina sa ruzmarinom

Sastojci:

1 kg jagnjeće plećke, 3 češnja bijelog luka, 4 grančice ruzmarina, 60 ml maslinovog ulja, 1 kg krompira

Priprema

Meso stavite u vatrostalnu posudu, vrhom noža ga zarežite i ugurajte bijeli luk. Zatvorite luk mesom tako da se prožmu tokom pečenja. Otrgnite listove sa dvije grančica ruzmarina i pospite meso. Preostale grančice utaknite u meso. Poprskajte uljem. Posolite i pobiberite. Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni. Oguljene krompire posložite oko mesa nakon što je bilo u rerni 20 minuta. Mesu treba oko sat da bude gotovo.

 Uskršnji pilići

Sastojci:

4 tvrdo kuvana jaja, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike majoneze, 1 kašika kapra, kašika hrena, 3 lista zelene salate, malo crnih maslina

Priprema:

Kuvana jaja prerezati na pola i pažljivo izvaditi žumanjke. U posudu staviti žumanjke i sve ostale sastojke te dobro izmiksati.

Jaja napuniti dobijenim nadjevom, te poklopiti drugim dijelom kuvanog bjelanjka. Oči napraviti od crnih maslina, a kljun od mrkve. Staviti na tanjir nasjeckane zelene salate, te jaja posložiti na salatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije