Društvo

Matematičari iz BiH okitili se medaljama

Matematičari iz BiH okitili se medaljama
Matematičari iz BiH okitili se medaljama

PRIJEDOR, TREBINJE – Mladi matematičari iz BiH osvojili su jednu srebrnu i dvije bronzane medalje na 53. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Mar del Plati u Argentini.

Harun Hindija iz Sarajeva osvojio je srebrenu, a Ratko Darda iz Prijedora i Vladimir Ivković iz Nevesinja bronzane medalje.

Na tom takmičenju, na kojem je pobijedio maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg, matematičari Sead Delalić iz Sarajeva i Marko Rajković iz Nevesinja dobili su počasnu pohvalu.

Mladi bh. matematičari su u konkurenciji 548 takmičara iz 100 zemalja svijeta na Olimpijadi u Mar del Plati, koja je juče završena, ostvarili odlične rezultate i zabilježili su napredak u odnosu na prethodne godine.

Ratko Darda, maturant prijedorske Gimnazije „Sveti Sava“, bronzanu medalju iz Argentine pridodao je nizu priznanja i medalja koje je posljednjih godina tokom svog školovanja osvajao na matematičkim olimpijadama.

Samo u ovoj školskoj godini zauzeo je prva mjesta na opštinskom i regionalnom takmičenju, drugo mjesto na Balkanijadi u Turskoj i prvo na matematičkoj BiH olimpijadi. Darda je treće mjesto osvojio i na prošlogodišnjoj Svjetskoj matematičkoj olimpijadi u Holandiji.

Harun Hindija osvojio srebrenu, a Ratko Darda i Vladimir Ivković bronzane medalje

„Uz sve Darda koji se za takmičenja uglavnom pripremao sam, završio je srednjoškolsko obrazovanje kao učenik genaracije”, istakla je Fatima Kararić, direktor Gimnazije "Sveti Sava" u Prijedoru.

Uspjeh Vladimira Ivkovića, učenika Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” u  Nevesinju i njegovog sugrađanina Marka Rajkovića smatra se najvećim uspjehom nevesinjskih učenika na nekom svjetskom takmičenju u istoriji.

Ivković je i prošle godine učestvovao na Međunarodnoj olimpijadi u Amsterdamu, odakle se vratio sa pohvalom, učesnik je i Balkanijade, a na republičkim takmičenjima redovno je osvajao prva mjesta.

Rajković, višestruki prvak RS u matematici i fizici i osvajač bronzane medalje na juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijad, nedavno je na Mediteranskoj olimpijadi osvojio bronzanu medalju.

Ceremonija uručivanja medalja pobjednicima trebala je biti održana sinoć po lokalnom vremenu, a najbolje bh. matematičare nakon povratka iz Argentine u Sarajevu očekuju u četvrtak.

Odlazak ekipe finansijski su omogućili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Odlazak su takođe podržali Društvo matematičara RS, Udruženje matematičara BiH i Prirodno-matematički fakultet Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije