Društvo

Materinski dodatak od 49 do 500 KM

Materinski dodatak od 49 do 500 KM
Materinski dodatak od 49 do 500 KM

SARAJEVO, BANJALUKA - Prava nezaposlenih porodilja u BiH drastično se razlikuju pa u nekim kantonima majke dobijaju samo jednokratnu naknadu, dok u drugim dijelovima BiH imaju pravo na ovaj dodatak i do godinu dana plus jednokratne iznose.

Jednokratne naknade, koje isplaćuju neki kantoni iznose između 100 i 500 KM, dok se naknade koje se primaju od šest do 12 mjeseci kreću od 49 do 150 KM.

Aida Omanović, načelnik za rad i socijalnu politiku u Ministarstvu zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, kazala je da nezaposlene majke imaju pravo na samo jednu naknadu u iznosu od 100 KM.

"Ta naknada kod nas je jednokratna, ali najveći problem je što i ona veoma kasni, i to ne malo, već dvije godine. Posljednji put ta naknada je isplaćena za februar 2015. godine", istakla je Omanovićeva.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona je saopšteno da porodilje imaju pravo na materinski dodatak šest mjeseci nakon poroda u iznosu od 100 KM i još na jednokratnu pomoć od 500 maraka.

Anto Gavrić, pomoćnik ministra za socijalnu politiku u resornom ministarstvu Srednjobosanskog kantona, kazao je da kod njih nezaposlene majke imaju pravo na dvije jednokratne naknade.

"Obje naknade su po 240 KM, jedna se odnosi na pomoć za majku, a druga za dijete", naveo je Gavrić.

Edin Arnaut, pomoćnik ministra za socijalnu politiku u resornom ministarstvu u Zeničko-dobojskom kantonu, kazao je da kod njih nezaposlene porodilje imaju pravo na tri naknade.

"Ako ispunjavaju uslove, automatski imaju pravo na sve tri naknade. Prva je jednokratna i iznosi 150 KM, druga za opremu novorođenčeta iznosi 107 i za ishranu bebe nešto više od 71 KM i ovu posljednju dobijaju šest mjeseci", kazao je Arnaut.

Materinski dodatak u Kantonu 10, po odluci iz 2013. godine, isplaćuje se jednokratno u iznosu od 300 KM, kao i u Tuzlanskom kantonu, gdje je prošle godine to iznosilo 147 maraka, a ovo pravo ostvarilo je 705 porodica.

Iz resornog ministarstva Tuzlanskog kantona kažu da i kod njih ima kašnjenja i da je posljednji put ova naknada isplaćena u oktobru prošle godine.

U Posavskom kantonu naknadu u iznosu od 150 KM porodilje dobijaju šest mjeseci, a u Bosansko-podrinjskom kantonu u trajanju od 12 mjeseci predviđena je naknada u iznosu od 150 KM, dok u Kantonu Sarajevo porodilje dobijaju po 180 KM u periodu od 12 mjeseci.

U RS nezaposlene majke imaju pravo na 70 maraka mjesečno na period od godinu dana, i to ako mjesečni prihod po članu porodice ne prelazi 100 maraka.

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece Banjaluka kažu da su naknade male i da treba da se uvećaju, a i primaju bar godinu dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije