Društvo

Matične ćelije šansa za novo sutra

Matične ćelije  šansa za novo sutra
Matične ćelije šansa za novo sutra

BANJALUKA - Porodica Sulejmanović iz Tuzle pedeseta je porodica iz BiH koja je ušla u "CryoSave" program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, a na osnovu kojih se liječe brojna oboljenja.

Inače, "CryoSave" je jedina banka matičnih ćelija koja ima humanitarni program koncipiran tako da pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

Porodice koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana porodice kojem je dijagnostifikovano neko od preko 70 teških oboljenja koja se mogu liječiti matičnim ćelijama iz pupčane vrpce, mogu da apliciraju za ovaj program.

"Pedeseta porodica iz BiH koja je ušla u program besplatnog pohranjivanja je porodica Sulejmanović iz Tuzle, koja ima sina od tri i po godine koji je obolio od leukemije, a trenutno očekuju prinovu", kazala je Sanja Todorović-Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog partnera "CryoSavea" za BiH.

Prema njenim riječima, ovim programom, pored društvene odgovornosti, "CryoSave" šalje jasnu poruku da su terapije i liječenja matičnim ćelijama realnost i da se matične ćelije pohranjene kod "CryoSavea" mogu uspješno iskoristiti za terapije i liječenja širom svijeta.

"'CryoSave' primjenjuje najsavremenije standarde za pohranjivanje matičnih ćelija, a uz to je i najiskusnija, najpouzdanija i tehnološki najnaprednija banka matičnih ćelija u Evropi", dodala je Todorović-Vujičićeva.

U porodici Sulejmanović kažu kako su odluku o pohranjivanju matičnih ćelija iz pupčane vrpce, kao i dodatno informisanje i edukaciju, donijeli na najteži mogući način.

"Propust koji se desio sa našim Amorom za kojeg nismo pohranili matične ćelije i njegovo iznenadno oboljenje od leukemije naveli su nas na nova i intenzivnija razmišljanja o proširenju porodice, te novoj šansi pohranjivanja matičnih ćelija. Smatramo i čvrsto kao porodica stojimo iza toga da nova šansa, ujedno sa prinovom koju očekujemo, nije smjela biti propuštena i taj put nas je odveo ravno do 'CryoSavea'", poručuju oni.

Kako kažu, besplatni program pohranjivanja ćelija sasvim sigurno će biti velika sigurnost u "novo sutra" koje nosi život, i kako bi Amoru u nastavku njegove borbe, a i njima samima, omogućilo da nove izazove dočekuju spremnije.

"Naša poruka drugim porodicama je da ako ikako mogu ne propuste priliku da sačuvaju matične ćelije", riječi su porodice Sulejmanović.

Prisutni na šest kontinenata  

"CryoSave" je vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, prisutna je na šest kontinenata u preko 70 zemalja svijeta, dok broj sačuvanih uzoraka, koji prelazi 260.000, "CryoSave" čini najvećom bankom u Evropi. Jedina je banka iz Evrope koja se nalazi u top 10 banaka svijeta, od ukupno 485 koliko ih trenutno posluje u svijetu, a u BiH je prisutan od 2009. i preko 4.500 je porodica uspješno pohranilo matične ćelije.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije