Društvo

Medicinski fakultet dobija specijalistički centar: I složeniji stomatološki zahvati biće besplatni

Medicinski fakultet dobija specijalistički centar: I složeniji stomatološki zahvati biće besplatni
Medicinski fakultet dobija specijalistički centar: I složeniji stomatološki zahvati biće besplatni

BANJALUKA - U toku je izgradnja novog bloka, tzv. specijalističkog centra u sklopu Medicinskog fakulteta u Banjaluci, gdje će besplatne zahvate raditi i ljekari, što će doprinijeti poboljšanju usluga koje pruža Odsjek za stomatologiju.

Naime, u okviru ovog odsjeka dostupni su besplatni zahvati, koje izvode studenti uz nadzor asistenata, poput preventivnih usluga, popravke i vađenje zuba, kako djeci tako i odraslima.

Marija Obradović, specijalista dječje i preventivne stomatologije, navodi da se na njihovom odsjeku radi i liječenje zuba, gangrene, raznih upala, skidanje kamenca i poliranje, ali da pacijente viskog rizika ne mogu primati.

"Pacijente s teškim, opštim oboljenjima ne smijemo primati jer nismo registrovani kao zdravstvena već kao prosvjetna ustanova i kod nas studenti pružaju usluge, a ljekari prate i pomažu. Za primanje ovakvih pacijenta potrebna je priprema s ordinirajućim ljekarima. Izgradnja novog bloka, tzv. specijalističkog centra, koji će biti smješten u desnom krilu zgrade, gdje je smješten Odsjek za stomatologiju u kampusu u Banjaluci, omogućiće nam pružanje zahtjevnijih zahvata, koje će obavljati čak i ljekati", pojašnjava Obradovićeva.

Interes građana za besplatne dentalne usluge studenata ne izostaje. Kako profesori, tako i studenti ističu da se broj pacijenata konstantno povećava i da čak znaju biti gužve, pogotovo na dječjoj stomatologiji. Da kvalitet njihovih usluga ne zaostaje potvrđuje i majka koja je dovela sina na popravku zubića drugi put, s tim da je ovaj put popravljajući zub dječaku student zapravo polagao ispit. Studentima je, kaže majka, jako zadovoljna jer su strpljivi, pažljivi, ljubazni, fino rade.

"Praksa je veoma kvalitetna, imamo dovoljno materijala, opreme, ali i posvećene i zainteresovane asistente, koji su uvijek spremni pomoći. Radimo mnogo i imamo dosta pacijenata, dešava se nekada da nemamo termina te ih moramo zakazivati za kasnije", priča Ena Filipović, student pete godine stomatologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

Obradovićeva smatra da na našem prostoru nema dovoljno organizovanog preventivnog rada poput edukacija i informisanja, te kao najčešći dentalni problem izdvaja karijes i komplikacije karijesa, pogotovo kod djece. Podsjeća da su svi zahvati besplatni, osim onih koji se odnose na protetiku zbog usluga zubotehničke labaratorije. Ipak, i ove cijene su znatno niže u odnosu na ordinacije.

Studenti stomatologije pozivaju sve građane da budu njihovi pacijenti. Za besplatne preglede i popravke mogu se naručiti putem Facebook stranice "StuDent" ili direktno na Odsjeku za stomatologiju, koji sa nalazi u kampusu.

Usluge pružaju tokom ljetnog i zimskog semestra, dakle od oktobra do januara i od marta do sredine juna, a kako kažu primaju i starije i mlađe, penzionere i nezaposlene, jer zdravstvena knjižica nije potrebna.

(Foto: J.Đurđević)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije