Društvo

'Međunarodna sedmica mira u Sanskom Mostu: Promovišu suživot i toleranciju

'Međunarodna sedmica mira u Sanskom Mostu: Promovišu suživot i toleranciju
Foto: Ilustracija | 'Međunarodna sedmica mira u Sanskom Mostu: Promovišu suživot i toleranciju

SANSKI MOST - "Međunarodna sedmica mira" svečano je započela u proteklu subotu u Sanskom Mostu, a u sklopu ove sedmodnevne manifestacije biće organizovan veliki broj različitih sadržaja čiji je cilj promocija mira i tolerancije.

Inače, ovo je osma godina kako se održava manifestacija i njen organizator je Centar za izgradnju mira, nevladina organizacija koja već nepune dvije decenije djeluje u gradu na devet rijeka.

Prema riječima Vahidina Omanovića, direktora pomenute organizacije, ove godine ugostili su stotinak volontera iz SAD i nekoliko evropskih zemalja. "Riječ je o volonterima nevladinih organizacija s kojima već godinama ostvarujemo uspješnu saradnju. I ove godine proglasićemo najuspješnije volontere i ambasadore mira", istakao je Omanović.

Najavio je da će biti organizovana predavanja na kojima će govoriti predstavnici svih konfesionalnih zajednica koje egzistiraju u BiH, kao i brojni mirovni aktivisti.

"Naša misija je da promovišemo suživot i toleranciju, i to vrlo uspješno godinama. Sem toga, želimo da okupljamo mlade ljude koji su opredijeljeni ideji suživota i tolerancije, jer smatramo da oni u svojim lokalnim zajednicama mogu uraditi mnoge pozitivne stvari", rekao je Omanović.

Generalni pokrovitelj "Sedmice mira" je njemačka fondacija "Konrad Adenauer", koja ove godine obilježava dvije decenije svoga prisustva u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije