Društvo

Mehmed - Meša Bašić uspio nakon poplava obnoviti studio

Mehmed - Meša Bašić uspio nakon poplava obnoviti studio
Mehmed - Meša Bašić uspio nakon poplava obnoviti studio

Navršava se pola godine od kako je rijeka Bosna uzrokovala u ovom kraju štetu neviđenih razmjera, a posebno u Maglaju.

Život se polako vraća u normalu, a hiljade porodica čija su domaćinstva devastirana u ovoj prirodnoj nesreći još vidaju rane.

I ovdašnja privreda ponovo kreće iz početka... Maglajlije su, na njihovu žalost, imale priliku nakon katastrofalnih poplava da se uvjere u izreku "Na muci se poznaju junaci". Mnoge su porodice u nesreći dobile nove prijatelje.

Svoje heroje ima i Mehmed Bašić, najpoznatiji maglajski fotograf. Njegov foto-studio u poplavama je potpuno uništen, a zahvaljujući kreditu, znanim i neznanim prijateljima Meša, kako ga sugrađani nazivaju, danas ponovo zarađuje za život.

"Šteta na opremi i objektu koji hrane moju porodicu premašila je 40.000 KM. Podigao sam komercijalni kredit, a svu pomoć koju sam dobio bila je od USAID-a koji mi je donirao 1.000 za nabavku kopir-aparata. Mašinu za izradu fotografija sam kupio od kredita, a jedini serviser u regionu za aparat marke Noritsu trebalo je da dođe iz Beograda. Čekao sam ga 10 dana i nisam zažalio", priča nam Bašić.

Kaže da je očekivao da će za dijelove i uloženi trud Beograđaninu Dušanu Županskom trebati obezbijediti dodatnih oko 4.000 KM.

"Dušan je počeo raditi naveče, a mašina je u funkciji bila ujutro. Ona danas radi besprijekorno. Dok je on radio servis pitao sam se kako ću osigurati ta sredstva, a onda se desilo čudo... Otišli smo na kafu i Dušana sam pitao koliko treba da platim, na šta mi je on odgovorio: 'Ništa'", rekao je Bašić.

Mislio je da se Županski šali, jer nije mogao da vjeruje da postoje takvi ljudi.

"Osim Dušana, veliku uslugu mi je napravio i Stjepan Rajić, koji je pomogao u nabavci dijelova. Ovo im nikad neću zaboraviti i moja porodica i ja zahvalni smo im do kraja života", ispričao nam je Bašić, koji se fotografijom bavi tridesetak godina. 

Njegov foto-studio danas izgleda mnogo bolje, međutim još je daleko od onoga kakav je bio prije 15. maja i poplava.

Nada se da će i od vlasti dobiti obećana sredstva za pomoć malim privrednicima, makar da vrati kredit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije