Društvo

Migranti ne odustaju od dolaska željezničkom linijom Sarajevo - Bihać

Migranti ne odustaju od dolaska željezničkom linijom Sarajevo - Bihać
Foto: N.N. | Migranti ne odustaju od dolaska željezničkom linijom Sarajevo - Bihać

BIHAĆ - Uprkos tome što MUP USK od 23. ok migranata na područje Untobra fizički onemogućava dolazaksko-sanskog kantona, oni neprestano traže nove načine kako da se domognu Bihaća i Velike Kladuše, a time i blizine hrvatske granice.

Prema riječima Snježane Galić, portparola MUP-a USK, policija je rano jutros na stanici u Bihaću ponovo dočekala voz iz Sarajeva u kojem se nalazio 41 migrant.

"Devet migranata koji pripadaju ranjivim kategorijama smješteno je u prihvatni centar 'Bira', dok su ostali autobusima odvezeni u centar 'Ušivak' u Sarajevu. Sem toga, policija je na ulazu u USK tokom protekle noći evidentirala osam migranata i oni su trenutno smješteni na lokalitetu Velečevo, kod Ključa, odakle će biti prevezeni u neki od prihvatnih centara van granica USK", kazala je Galićeva.

Podsjećamo da je policija i u subotu također postupila na identičan način, kada je u Bihać vozom doputovalo 99 migranata, od čega je dvadesetak smješteno u prihvatni centar, dok su ostali transportovani autobusima u "Ušivak". Također, u protekli petak policija nije dopustila da se 144 migranta iskrca iz voza u kojem su oni bili blokirani oko deset sati, dok naposlijetku nisu odvezeni autobusima prema Sarajevu.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, zatražio je od Uprave "Željeznica FBiH" da privremeno, dok traje migrantska kriza, obustave željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Bihać.

"Bihać više ne može primati nove migrante i mora se zaustaviti dolazak migranata iz Sarajeva u Bihać. Također, potrebno je reducirati trenutni broj migranata u Bihaću. Ono što smo mi locirali kao problem za dolazak novih migranata u Bihać je talgo voz. Tražili smo da se privremeno suspenduje talgo voz", izjavio je Fazlić.

Kako saznajemo u MUP-u USK, u proteklom periodu, otkako je na snazi pomenuta zabrana, više od 1.500 migranata koji su namjeravali ući u USK vraćeno je van granica kantona ili na mjesto polaska.

U posljednje vrijeme migranti koji vozom dolaze iz Sarajeva izlaze na stanici u Bosanskoj Krupi, pa čak i ranije, te put do Bihaća nastavljaju pješice. Kako su kazali u MUP-u USK, sve migrante koje zateknu u vozu ili autobusu, vraćaju nazad odakle su krenuli. Policija u ovome trenutku ne raspolaže tačnim podatkom koliko tačno migranata boravi na području ovog kantona.

"Mi raspolažemo informacijama da se oko 1.000 migranata nalazi u Đačkom domu, 500 u 'Biri', 400 u 'Sedri', te u Velikoj Kladuši od 800 do 1.000. Također, znatan broj migranata nalazi se u privatnim smještajima, za što nemamo precizne podatke, iako neke privatne smještaje plaćaju međunarodne organizacije", istakla je Galićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije