Društvo

Mijenjati Nacrt zakona o javnom okupljanju

BANJALUKA - Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da će javnost i sindikat morati uložiti veliki trud da Nacrt zakona o javnom okupljanju na kraju bude potpuno drugačiji od postojećeg modela.

Mišićeva je novinarima rekla da je Nacrtom predviđena zabrana bilo kakvog javnog okupljanja u blizini graničnih prelaza, kao i ukidanje odredbe da se može protestovati najmanje 50 metara od zgrade Vlade.

"Kod organizovanja protesta u pokretu, nadležni organ će utvrditi maršrutu kretanja učesnika, što znači da, ukoliko želite da protestujete ispred zgrade Vlade ili Narodne skupštine, nadležni organ može da vas pošalje tri kilometra odatle", navela je Mišićeva.

Ona je istakla da se, prema Nacrtu zakona, javni skup ne može organizovati na mjestu koje je lokalna zajednica odredila kao mjesto protesta, ako organ Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ procijeni da bi taj skup mogao da ugrozi kretanje građana.

Prema njenim riječima, Nacrtom zakona pooštrene su i kazne za organizatore protesta, te uvedena odgovornost i učesnika protesta.

Ona je dodala da je danas o nacrtu zakona neformalno razgovarala sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i da je tražila odgovor na ključno pitanje da li se smanjuju prava onih koji žele da protestuju, jer je to demokratska tekovina utvrđena Ustavom.

Osvrćući se na današnje neodržavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta, Mišićeva je rekla da zasjedanje ovog tijela nije održano, jer je nezakonito sazvano, te poručila da će Sindikat uvijek biti protiv donošenja novog Zakona o radu.

Mišićeva je rekla da nije ispoštovana zakonska procedura za održavanje današnje sjednice, prema kojoj se materijali za dnevni red socijalnim partnerima šalju sedam dana ranije.

"Poziv za sjednicu je došao 20. aprila, a zakazana je za danas, iako sam i pisano i u telefonskom razgovoru navela da članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta iz Sindikata, osim mene, ne mogu prisustvovati, jer se nalaze na terenu. Ovo je više bilo za spektakl onih koji su došli a ne za ozbiljan rad", rekla je Mišićeva.

Komentarišući izjavu ministra rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenka Savanovića da će Nacrt novog zakona o radu biti upućen u proceduru i u slučaju da neko od socijalnih partnera opstruiše njegovo donošenje, Mišićeva je napomenula da su njegova izjava i izjava premijera Željke Cvijanović potpuno suprotne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije