Društvo

Mina: Uspješna realizacija programa za oporavak

Mina: Uspješna realizacija programa za oporavak
Mina: Uspješna realizacija programa za oporavak

SARAJEVO- Program EU za oporavak od poplava pokrenut u avgustu, čija je vrijednost 43,52 miliona evra, uspješno se realizuje, rekao je danas na šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Masimo Mina.

On je rekao da se procjenjuje da je ukupan ekonomski uticaj katastrofe koja je pogodila BiH dosegao iznos od 2,04 milijarde evra ili 15 odsto BDP BiH u ovoj godini. 

Mina je istakao da se Program za oporavak od poplava, u kojem EU učestvuje sa 42,24 miliona evra, sastoji od više komponenti usmjerenih na pružanje pomoći u rehabilitaciji područja pogođenim poplavama.

"Prva komponenta odnosila se na hitnu obnovu vitalne infrastrukture javnog sektora i ponovno uspostavljanje ključnih usluga u javnom sektoru, nakon čega se išlo na hitnu rekonstrukciju stambenih jedinica za najugroženije i marginalizovane kategorije", podsjetio je Mina.

On je istakao da je, nakon toga, fokus stavljen na revitalizaciju lokalne privrede i poljoprivredne proizvodnje, te sanaciju komunalne infrastrukture u odabranim pogođenim zajednicama.

Osim toga, naveo je Mina, EU finansira zadržavanje i stvaranje do 2.000 ranih mjesta u malim i srednjim preduzećima, te u sektoru poljoprivrede. 

Šef Programa EU za oporavaka od poplava Edis Arifagić rekao je da je ovaj program usmjeren na sanaciju 4.221 objekta, od čega 4.000 privatnih kuća najranjivijih i marginalizovanih kategorija pogođenih poplavama.

"Program je usmjeren i na sanaciju 90 školskih i predškolskih ustanova, tri zgrade opštinske uprave, po četiri doma zdravlja i centra za socijalni rad, 100 lokalnih putnih pravaca i mostova, te 10 objekata vodovodne i kanalizacione mreže", naveo je Arifagić.

On je naglasio da su 54 ustanove u potpunosti obnovljenje sa školama koje su odabrane kao prioritet da bi se omogućio pravovremeni početak školske godine, te da je više od 25.000 učenika ostvarilo korist kroz program.

Arifagić je dodao da je obezbijeđen i namještaj i nastavni pribor za škole i vrtiće koji su oštećeni poplavama.

Program ima za cilj završetak sanacionih radova na 90 javnih ustanova do kraja godine.

"Predviđeno je da će se kroz program premašiti ciljani broj od 101 obnovljene javne ustanove oštećene usljed poplava za još 17 javnih ustanova", naveo je  Arifagić. 

Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje, Arifagić kaže da je završena sanacija prvih 411 stambenih jedinica, te da je u toku sanacija još 419.

"Kao rezultat pomoći oko 2.000 osoba je bilo u mogućnosti da se vrati u svoje domove, uključujući i osobe koje su bile u privremenim kolektivnim smještajima", rekao je Arifagić i dodao da je do kraja ove godine predviđena i sanacija ukupno 1.000 kuća.

Govoreći o ekonomskom oporavku, Arifagić je naveo da je kao rezultat javnog i konkuretnog procesa odabrano 56 partnerskih preduzeća koja će kroz program dobiti pomoć, te da je ukupan iznos sredstava za pomoć malim i srednjim preduzećima 1,43 miliona evra.

"Očekuje se da će se zadržati 1.860 radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima kao rezultat podrške ekonomskom oporavku, čime će se premaštiti izvorna očekivanja od 1.300", rekao je Arifagić.

On je naglasio da se pruža podrška za 700 poljoprivrednih društava u obnovi njihovih kapaciteta, a najmanje 500 društava biće integrisano u lokalne i regionalne lance vrijednosti da bi se povećali njihovi prihodi i održivost.

Arifagić kaže da je završeno 18 infrastrukturnih projekata /mostovi, objekti za vodosnabdijevanje i putevi, dok je u toku obnova 38, a planirana je obnova dodatnih 18 objekata.   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije