Društvo

Mitropolit Porfirije odličan izbor

Mitropolit Porfirije odličan izbor
Mitropolit Porfirije odličan izbor

ZAGREB - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je Srni da je ustoličenje novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija izuzetno važan događaj za srpsku zajednicu, ne samo za pravoslavne vjernike na području Hrvatske, odnosno Mitropolije, već i generalno pošto je riječ o izuzetno važnoj ulozi u javnom životu u Hrvatskoj.

"Uloga mitropolita zagrebačko-ljubljanskog uloga je jednog od najistaknutijih srpskih predstavnika u javnom životu uopšte i u diplomatskim krugovima i u odnosima sa drugim vjerskim zajednicama, a i u odnosu sa vlastima Hrvatske", naglasio je Radojičić, koji je prisustvovao ustoličenju mitropolita Porfirija.

Radojičić je ocijenio da je mitropolit Porfirije odličan izbor Srpske pravoslavne crkve, ističući da je riječ o mudrom, izuzetno sposobnom i veoma cijenjenom čovjeku koji je danas u svojoj nastupnoj besjedi pozvao na saradnju, toleranciju, osnovne hrišćanske vrijednosti i vrline.

Prema njegovim riječima, vladika Porfirije najavio je blisku komunikaciju i sa državnim vlastima Hrvatske i Slovenije, s obzirom na područje koje pokriva Mitropolija i sa vjerujućim narodom i drugim vjerskim zajednicama, uključujući katoličku koja je najbrojnija.

"Ovo je, u svakom slučaju, momenat koji će biti vrlo, vrlo značajan za budućnost srpske i pravoslavne zajednice na području Hrvatske", dodao je Radojičić.

On je naveo da je u ime institucija Republike Srpske ustoličenju novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog prisustvovao zajedno sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom.

"Mi smo tu da predstavimo politiku Republike Srpske koja prvo želi saradnju u komšiluku i održava komunikacije sa Hrvatskom i ima niz otvorenih tema o kojima komunicira sa vlastima Hrvatske", rekao je Radojičić.

On je istakao da vlasti Republike Srpske isto tako imaju blisku saradnju sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, uključujući i njene organizacije, udruženja i institucije i, naravno, Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Dugo godina njegujemo taj kontakt, zajedno se srećemo na više mjesta, podržavamo jedni druge i smatramo važnom tu saradnju", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uveo je danas u tron novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, čime je on postao duhovni pastir pravoslavnih vjernika koji žive na teritoriji Hrvatske i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije