Društvo

Mitrović: Ubrzati proces traženja nestalih u BiH

Mitrović: Ubrzati proces traženja nestalih u BiH
Foto: N.N. | Mitrović: Ubrzati proces traženja nestalih u BiH

BANJALUKA - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je potrebno ubrzati proces traženja nestalih lica u BiH koji je trenutno u zastoju.

"Proces traženja nestalih lica je u zastoju zbog tranzicije Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/, kadrovskih problema u Institutu za nestala lica BiH, te nedovoljne saradnje institucija na nivou BiH sa institucijama i organizacijama iz Republike Srpske koje se bave ovom problematikom", rekao je Mitrović Srni.

On je dodao da će s ciljem ubrzanja procesa traženja nestalih lica u BiH u utorak, 20. februara, u Banjaluci biti održan okrugli sto o temi "Traženje nestalih".

Ovaj skup, pojasnio je Mitrović, biće održan povodom obilježavanja 22 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila - Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Prema Mitrovićevim riječima, ubrzanjem procesa traženja nestalih lica u BiH potrebno je riješiti način tehničke i druge saradnje sa ICMP-om jer to ostaje otvoreno pitanje, posebno zbog uzimanja krvnih i koštanih uzoraka od članova porodica poginulih i nestalih za novopronađena tijela.

"Potrebno je da na ovom skupu dobijemo odgovor na pitanje u vezi sa 163 tijela koja su krajem prošle godine ukopana u Visokom bez znanja javnosti i porodica nestalih iz Republike Srpske", istakao je Mitrović.

On je rekao da će na skupu biti riječi i o neposrednijoj saradnji između nadležnih institucija BiH, Republike Srpske i FBiH u procesu traženja nestalih lica, te o problemu identifikacija 650 ekshumiranih posmrtnih ostataka u tri spomen-kosturnice u Srpskoj.

U radu okruglog stola učestvovaće direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Tužilaštva BiH, šef Programa ICMP-a za zapadni Balkan Metju Holidej, predstavnici ICMP-a, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Početak okruglog stola zakazan je za 10.00 časova u hotelu "Bosna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije