Društvo

Mještani Prijedora u strahu: Kroz naselje ograničenje 80 km/h

Mještani Prijedora u strahu: Kroz naselje ograničenje 80 km/h
Foto: N.N. | Kroz naselje ograničenje 80 km/h

PRIJEDOR - Mnogi mještani prijedorskog naselja Urije strahuju za svoju bezbjednost i žale se na neprilagođene brzine kojim se vozi Ulicom Slavka Rodića u ovom naselju, odnosno popularnom Dubičkom cestom, na ulazu u Prijedor iz Kozarske Dubice, te navode da je ograničenje 80 km/h.

Da je ova ulica opasna po bezbjednost u saobraćaju, kako kažu mještani, te da je potrebno sniziti ograničenje, govori i posljednja saobraćajna nezgoda koja se dogodila u subotu, oko 14 časova, a u kojoj su učestvovala tri vozila i u kojoj su povrijeđena tri lica.

"Svakodnevno ovuda prolazi mnogo učenika, džaba nam i trotoari kad ovom ulicom projuri šleper brzinom 80 i više kilometara na čas. Brzina se mora smanjiti, kako bismo manje strepjeli za našu djecu", rekla nam je jedna mještanka.

U Policijskoj upravi Prijedor kažu da Ulica Slavka Rodića ispunjava sve uslove definicije naselja, ali da nisu postavljeni znakovi za obilježavanje naselja, niti su postavljeni znakovi ograničenja brzine, zbog čega je ograničenje u ovoj ulici 80 kilometara na čas, umjesto 50, koliko je propisana brzina vožnje u naseljenom mjestu.

Oni kažu da su u prvih osam mjeseci ove godine u ovoj ulici evidentirane četiri saobraćajne nesreće, a u prethodnih deset godina na ovoj dionici bilo je 108 saobraćajnih nezgoda, od čega 88 sa materijalnom štetom, 15 sa lakše povrijeđenim licima, tri sa poginulim licima i dvije saobraćajke sa teško povrijeđenim licima.

"S obzirom na to da u zadnjih deset godina na ovoj dionici puta nije bilo poginulih pješaka, te da je izgrađen trotoar za bezbjedno kretanje pješaka, ulica je osvijetljena, ne možemo reći da je ona opasna za kretanje pješaka. Ono što je potrebno u ovoj ulici je ograničiti brzinu kretanja motornih vozila na 50 kilometara na čas", rekli su u PU Prijedor.

Dušanka Dobrijević, predsjednik Savjeta MZ Prijedor 2, kaže da se ovom ulicom vozi brzo, te da je to regionalni put i pitanje je kako će biti kada bude napravljen brzi put za Kozarsku Dubicu.

"U ulici je napravljen trotoar sa jedne strane kojim se pješaci mogu kretati i u tom smislu ja ne vidim opasnost. U ulici je urađeno sve što se moglo uraditi, veliki je pravac, tu jedino može da stoji policajac koji će da kontroliše brzinu", rekla je Dobrijevićeva. Ona ističe da njoj, kao predsjedniku Savjeta MZ, nije stigao nijedan zahtjev građana da se tu postavi znak ograničenja brzine, ali da ona podržava sve ono što zakonski uslovi dozvoljavaju. Do zaključenja ovog broja iz "Puteva RS" nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije