Društvo

Mladi Italijan zavolio BiH, za pet mjeseci savladao jezik

Mladi Italijan zavolio BiH, za pet mjeseci savladao jezik
Mladi Italijan zavolio BiH, za pet mjeseci savladao jezik

GRAČANICA - Putem Globalne mreže interkulturalnog učenja i razmjene srednjoškolaca AFS, koju u svijetu u 88 zemalja podržava 12 hiljada učenika, nastavnika i volontera, u BiH su do sada ukupno boravila 24 učenika iz Brazila, Belgije, Češke, Italije, San Marina, Meksika, Njemačke, Poljske, Amerike i Turske

Zajedno u školi

Među njima je i 17-godišnji gimnazijalac iz Napulja Luiđi Đordano (Luigi Giordano), koji je u BiH stigao u septembru prošle godine, piše Avaz.

Najprije je bio u Milićima, potom u Banjaluci pa je stigao u Gračanicu.

U Stjepan Polju kod Gračanice smjestio se u porodicu Šefika i Fahrije Hasić, čiji je sin Kenan, Luiđijev vršnjak, učenik Medicinske škole. Kenan i Luiđi se ne razdvajaju, druže se, idu zajedno u školu, na utakmice, naveče izlaze.

U BiH je Luiđi došao po nagovoru oca Masima (Massimo), koji je ovdje boravio prije rata.

Dopadaju mu se ovdašnji ljudi, priroda, tradicija, običaji, hrana.

U početku je problem predstavljalo sporazumijevanje, ali je za nepunih pet mjeseci savladao jezik i sada ga skoro tečno govori.

U Napulj se vraća za tri mjeseca, kako kaže, pun utisaka, ali neke stvari kao mlad čovjek još pokušava razumjeti.

Nelogične stvari

‘’Nije mi jasno kako ovdje žive ljudi koji ne navijaju za nogometnu reprezentaciju BiH, za "Zmajeve" koji putuju u Brazil. Ima još nelogičnosti. Bili smo u kampu u Banjaluci, a došli su i vršnjaci iz Mostara i Sarajeva. Jedni kažu da govore bosanski, drugi srpski, a treći hrvatski, a sve je to jedan jezik koji svi razumiju’’, ističe mladi Italijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije