Društvo

Mladi rješavaju svjetske probleme

Mladi rješavaju svjetske probleme
Mladi rješavaju svjetske probleme

BANJALUKA - Međunarodna konferencija "Balmun" okupila je u petak u gradu na Vrbasu 230 srednjoškolaca iz BiH, Srbije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, koji će do nedjelje raspravljati o problemima s kojima se svijet suočava.

Konferenciju je otvorila Sara Stajčić, učenica banjalučke Gimnazije i generalni sekretar konferencije, koja će školovanje nastaviti na Harvardu.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, istakao je da danas 400.000 učenika širom svijeta pohađa ovakve konferencije prema modelu UN-a, a među njima su i naši gimnazijalci.

"Ovdje se njeguju govorništvo, smisao za lijepo izražavanje, saradnja, socijalizacija, prihvatanje izazova koje nosi razmjena učenika kao obrazovanje po drugim modelima", rekao je on i dodao da banjalučki gimnazijalci pokazuju zavidno znanje koje mogu usavršavati na najprestižnijim svjetskim univerzitetima, nakon čega kao vrhunski stručnjaci mogu doprinijeti razvoju RS.

"Konferencija na kojoj srednjoškolci iz zemlje, regiona i Evrope simuliraju rad, pokazuje da Gimnazija Banjaluka prati tokove u srednjem obrazovanju i razvija se s ostalim uspješnim školama u svijetu", istakao je Mutabdžija.

Zoran Pejašinović, direktor banjalučke Gimnazije, kazao je da je ovo druga konferencija, na koju su došli gosti iz 24 škole.

"Radićemo u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci, Gimnaziji, Muzičkom paviljonu parka 'Petar Kočić' i Domu omladine", objasnio je on.

Dodao je da je svake godine sve više škola, te da je značaj ove konferencije u širenju znanja koje ima savremeni svijet, simulaciji rada UN-a, učenju engleskog jezika, te u kulturološkim razmjenama i otvaranju Banjaluke i Gimnazije prema drugim sredinama.

Žana Stević, direktor "Balmuna", kazala je da se ovakve konferencije održavaju u osamdesetak gradova u svijetu, a da je banjalučka konferencija jedna od najvećih u regionu.

Otvaranju konferencije su prisustvovali i Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, predstavnici OHR-a, UNDP-a, te učenici i profesori država iz kojih dolaze učesnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije