Društvo

Mobinga nema, broj pacijenata povećan

Mobinga nema, broj pacijenata povećan
Mobinga nema, broj pacijenata povećan

TREBINJE - Rukovodstvo Bolnice Trebinje tvrdi da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije bilo pritužbi zaposlenih za mobing, da je broj pacijenata povećan do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da aparati, uglavnom, svi rade.

Menadžment trebinjske bolnice odbacuje optužbe predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenka Granulića za nedostatke u radu i mobing nad zaposlenima, te da ne rade rentgen i aparat za mamografiju.

Za mobing, kažu u menadžmentu, nije bilo nikakvih pritužbi radnika, niti je ikada dolazila inspekcija da bi po pritužbama provjerila stanje u trebinjskoj bolnici.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Branimir Čihorić ističe da je broj pacijenata toliko veliki da čak ova bolnica ne može da ih zbrine pa se često dešava da se pacijenti, koji su upućeni na jedno odjeljenje, smjeste na drugo.

Što se tiče rentgen aparata, Čihorić kaže da aparat ne radi desetak dana jer se čeka rezervni dio iz Amerike, napominjući da nije problem u Bolnici, već u srevisnim službama u BiH i Srbiji od kojih nabavaljaju dijelove.

"Aparat za mamografiju radi, tako da ni po tom pitanju nema problema", kaže Čihorić i dodaje da bolnica u okviru mogućnosti funkcioniše "više nego što može", te da "ljekari imaju duplo radno vrijeme, ali da se, na to niko mnogo ne osvrće".

Predsjednik Samostalnog sindikata Bolnice Radosava Pištinjat kaže da je ranijih godina bilo pritužbi menadžmentu, ali da je sada odnos rukovodstva i radnika dobar, te da Sindikat nije dobio nijednu pritužbu za mobing.

Ona tvrdi da bi "prije mogla nazvati mobingom to što radi Granulić", optužujući ga da je u više navrata radnike samostalnog sindikata prisiljavao da pređu u njegov sindikat, nudeći razne povlastice.

"Ometali su ih i nisu mogli da rade. Mnogi od tih radnika su mi se žalili. Ne branim ja upravu. Prva sam se, kada je trebalo, žalila na njih, ali sada je situacija takva", kaže Pištinjatova.

Granulić je danas nakon sastanka regionalnog odbora granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite u Trebinju istakao da je situacija u zdravstvu u cijeloj Hercegovini, kao i u Republici Srpskoj, vrlo loša, da se radnici mobinguju, da im se prijeti otkazima, premiještanjem sa jednog na drugo radno mjesto, te da u pojednim zdravstvenim ustanovama ne rade određeni aparati.

On je naveo da u nekim zdravstvenim ustanovama postoji i sukob interesa, jer je direktor istovremeno i odbornik u lokalnoj skupštini.

Kao pozitivan primjer organizovanog rada naveden je Dom zdravlja Nevesinje, gdje, kako je istaknuto, sve besprekorno funkcioniše, plate su redovne, a međuljudski odnosi na zavidnom nivou. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije