Društvo

Moguće veliko poskupljenje mlijeka

Moguće veliko poskupljenje mlijeka
Moguće veliko poskupljenje mlijeka

BANJALUKA - Proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda u RS i FBiH ove zime će drastično biti smanjena zbog suše, a moguća su i velika poskupljenja, najavljuju mljekari iz cijele BiH.

Zbog višemjesečne suše, kažu, ni kvalitet ni količina stočne hrane nije na odgovarajućem nivou.

"Kompletna animalna proizvodnja doživjeće propast u BiH. Dešava se da stoku moramo da prodajemo, jer nemamo čime da je hranimo. Stočne hrane nema na tržištu FBiH, a od 1. januara 2012. mljekarima nije povećan ni fening prihoda i podsticaja. Procjene su da je oko 60 odsto uništen stočni fond pa samim tim propada i mljekarska djelatnost", kazao je Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i predstavnik Koordinacije udruženja poljoprivrednika FBiH.

Po njegovim riječima, proizvodnja mlijeka u BiH nikada nije bila dovoljna, a velike mljekarske kompanije iz regiona nisu dobri partneri. Samoinicijativno formiraju cijene na tržištu, a mljekarima, često neredovno, isplaćuju tek mali dio zarade.

"Iako je cijena mlijeka u maloprodaji od 1,20 do 1,80 KM, mljekarima ostaje tek 0,52 KM, dok mljekare samo prokuhaju onu našu sirovinu i iz nje izvuku još nekoliko proizvoda, puter ili pavlaku. Dakle, mljekare drže monopol, a seljaku se daje ono što ostane. Jednom ćemo morati sjesti za sto i neke stvari konačno riješiti, jer BiH ima hiljadu savjetnika koji potroše više nego kompletna poljoprivredna proizvodnja. Uskoro nas očekuje drastično poskupljenje mlijeka", upozorio je Nikšić.

Proizvodnja mlijeka u RS zasad još ne stagnira, jer se troše ranije stvorene zalihe hrane za stoku. Ipak, poljoprivrednici kažu da će predstojeća zima biti veoma teška.

"Očekuje se ogroman pad proizvodnje mlijeka. S obziom na to i da je poskupjela stočna hrana, sadašnja cijena mlijeka ne može da prati situaciju. Još ne znamo koliki će biti procenat poskupljenja, ali, nažalost, desiće se ono što je neminovno", istakao je Miloš Radojčić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS.

I u susjednoj Srbiji već su najavljene nestašice mlijeka i mliječnih proizvoda, a proizvođači će nastojati da tržište stabilizuju uvozom iz drugih zemalja.

Prema ocjeni poljoprivrednika iz BiH i regiona, povećanje proizvodnje mlijeka može da se očekuje tek od juna 2013. godine, ali pod uslovom da se ne ponovi ovogodišnja suša.

Otkupne cijene

Niska otkupna cijena mlijeka u proteklih šest mjeseci u Hrvatskoj uništila je čak 2.800 proizvođača mlijeka na čijim je farmama bilo 30.000 krava.

Posljednjih mjeseci zabilježen je pad proizvodnje za tri do pet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Poljoprivrednici kažu da sada radi manje od 13.000 farmi, a neke mljekare sa plaćanjem kasne mjesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije