Društvo

Morin Kormak posjetila redakcije Nezavisnih novina i Glasa Srpske (FOTO)

Morin Kormak posjetila redakcije Nezavisnih novina i Glasa Srpske (FOTO)
Morin Kormak posjetila redakcije Nezavisnih novina i Glasa Srpske (FOTO)

BANJALUKA - BiH treba da se posveti reformama koje je vode u EU jer bi alternativa tome bilo vraćanje u prošlost, poručila je Morin Kormak, američka ambasadorka u BiH, tokom posjete Banjaluci.

Američka ambasadorka je posjetila i redakcije "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" i razgovarala sa Željkom Kopanjom, direktorom "Nezavisnih". Kormakovu su dočekali Sandra Gojković-Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih", i Borjana Radmanović-Petrović, glavna i odgovorna urednica "Glasa", kao i novinari i urednici obje redakcije.

Kormakova se interesovala za proces rada u novinama, a posjetila je i Nes i Castra radio, kao i redakcije portala "Nezavisnih" i "Glasa Srpske".

U razgovoru s Kopanjom razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH, kao i potrebi da se zemlja okrene reformama koje vode boljem ekonomskom i političkom ambijentu.

Ranije, Kormakova je u izjavi za novinare rekla da bi se voljela susresti i s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, kao što se sreće sa svim zvaničnicima koji su okrenuti budućnosti, ekonomiji i zapošljavanju.

"Veoma bih voljela da se to desi tokom mog mandata u BiH, ali dosad nisam mogla da vidim takav napor", izjavila je Kormakova.

Odgovarajući na pitanje o odgađanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Kormakova je istakla da se američka pozicija po tom pitanju nije promijenila, ali da je dobro da se vlasti RS fokusiraju na evropski put.

"Mislim da je ovo dobar znak da se okrećemo budućnosti", istakla je ona.

Na pitanje kako komentariše stav Željke Cvijanović, predsjednice Vlade RS, zbog tajnog usvajanja Mehanizma koordinacije, Kormakova je odgovorila da ne ulazi u interne dogovore vlasti u BiH, ali da je važno da taj mehanizam bude usaglašen kako bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

"Radujem se razgovorima s premijerkom i ohrabrujem sve stranke da nađu način da se krene naprijed", naglasila je.

Povodom navodnih crnih lista, Kormakova je rekla da je njena izjava uzeta van konteksta, naglasivši da bi voljela da istrage koje se pokreću dobiju svoj pravosudni epilog, a da je dosad bilo mnogo ljudi na listi čije je procesuiranje bilo pokretano, ali nije završeno.

"Ja nemam mišljenje o tome ko bi trebalo da bude na toj listi, to je do pravosudnog sistema", rekla je Kormakova.

Tokom razgovora sa studentima Ekonomskog fakulteta, nakon prijema kod Novaka Kondića, dekana te ustanove, Kormakova je poručila da je glavna prepreka američkim investitorima u BiH loš pravni ambijent. Naime, kako je objasnila, američka vlada imala bi obavezu da procesuira svaku američku kompaniju za koju bi se dokazalo da je davala mito u BiH. Osim toga, postoji mnogo parafiskalnih nameta, a i troškovi rada su prilično visoki.

Kormakova je posjetila i Američki kutak povodom desete godišnjice rada.

"Velika mi je čast što sam danas ovdje. Poželjela bih srećan rođendan Američkom kutku, a sve ljude u Banjaluci i čitavoj BiH bih ohrabrila i podstakla da što više dolaze ovdje i koriste priliku koju imaju, bilo da se radi o učenju jezika, upoznavanju naše kulture, tradicije ili jednostavno da dođu po neku knjigu", kazala je Kormakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije