Društvo

Motokultivatori i junica za povratnike i raseljene

Motokultivatori i junica za povratnike i raseljene
Motokultivatori i junica za povratnike i raseljene

FOČA - Austrijska humanitarna organizacija "Hilfsverk" podijelila je danas povratnicima i raseljenim licima u opštini Foča 11 grantova pomoći, ukupne vrijednosti 60.000 KM.

U okviru projekta IPA 2012, koji finansiraju EU i UNHCR, podijeljeno je šest motokultivatora, dva paketa građevinskog materijala za gradnju stajskih objekata i po jedna junica, motorna pila i plastenik.

Povratnik iz fočanskog sela Jeleč Hakija Kavazić kaže da će mu motokultivator dosta značiti u svakodnevnim poslovima.

Sedmočlana porodica Neđe Ikonića, koja živi u Barakovcu kod Foče, dobila je motornu pilu.

"Pomoć smo dobili kao raseljena porodica iz Goražda. Napravili smo kuću u Barakovcu, koja nije još završena, pa bi nam mnogo značilo kada bismo dobili pomoć da je pokrijemo", rekao je Ikonić.

Foča je jedna od 10 opština u BiH u kojima se provodi ovaj projekat, koji će trajati tri godine i čija je ukupna vrijednost 8 miliona evra.

Gorana Podinić iz humanitarne organizacije "Hilfsverk" Austrija objašnjava da je ovo jedan od 4 segmenta projekta, koji podrazumijeva stvaranje uslova za održivi povratak putem nabavke sredstava za samozapošljavanje, dok su preostala tri segmenta gradnja stambenih jedinica, socijalna zaštita i pravna pomoć.

"Dodjeljujemo korisnicima ono za šta su se oni izjasnili da im može donijeti prihode", rekla je Podinićeva.

Ranije je, u okviru istog projekta, u Foči počela gradnja tri stambene jedinice povratnicima i raseljenim licima, koje bi trebalo da budu završene do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije