Društvo

Može li hrana prije isteka roka doći do siromašnih?

Može li hrana prije isteka roka doći do siromašnih?
Foto: N.N. | Može li hrana prije isteka roka doći do siromašnih?

BANJALUKA - U prvom polugodištu ove godine su po nalogu republičke inspekcije uništena 744 kg hrane zbog isteklog roka upotrebe i neodgovarajuće deklaracije, dok su u 43 odsto slučajeva utvrđeni propusti u radu kod subjekata koji posluju s hranom, potvrđeno je u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

Predstavnici udruženja za zaštitu potrošača pitaju zašto se toliko hrane uništava kad bi mogla da joj se znatno snizi cijena prije isteka, pa tako bude dostupna i siromašnijim građanima, kojih je mnogo.

"Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok trajanja, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično. Od 1.609 kontrola subjekata koji posluju s hranom, u 463 slučaja su konstatovani propusti u radu", pojasnili su u Inspektoratu.

Naveli su da su subjektima u poslovanju s hranom izrekli 456 upravnih mjera i izrekli kazne u vrijednosti od 88.350 KM.

Naglašavaju da je utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane mnogo rjeđe od utvrđivanja nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, a to su, ističu, nedovoljna higijena objekta, neadekvatno skladištenje i čuvanje robe, sanitarni pregledi zaposlenih...

Navode da je riječ o pojedinačnim slučajevima u kojima su zatečene manje količine hrane jer, kako su pojasnili, velike količine hrane isteklog roka upotrebe trgovci povlače iz prometa, jer na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza.

Prema njihovim riječima, inspektori kontrolišu higijenske uslove objekata i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, deklaracije, evidencije o izvršenim analizama, kao i dokaze o zdravstvenom stanju lica koja rade s hranom.

Naglasili su da nadležne inspekcije Inspektorata RS svakodnevno vrše kontrolu proizvodnje i prometa hrane, a s ciljem da, kako kažu, namirnice koje se prometuju u RS budu zdravstveno ispravne i bezbjedne za ljudsku upotrebu.

Napomenuli su da su kontrole koje sprovodi inspekcija sveobuhvatne, od primarne proizvodnje do gotovog proizvoda.

Podsjetili su da su za šest mjeseci prošle godine nadležne inspekcije u unutrašnjem prometu naložile uništavanje nešto više od pet tona različitih namirnica, najvećim dijelom mesa, koje nije bilo adekvatno deklarisano u skladu sa početkom primjene novih propisa.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana "Don", kazala je da bi hranu koja je pred istek roka trebalo prodavati po značajno nižim cijenama, kako se tolike količine hrane ne bi uništavale i bacale.

"Mi smo siromašno područje i imamo mnogo siromašnih ljudi, a i dalje bacamo velike količine hrane. Trebalo bi cijene hrane najmanje mjesec dana prije isteka roka znatno sniziti, kako se ne bi uništavale tolike količine hrane", navodi Marićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, broj građana koji se žale na hranu isteklog roka je danas ipak manji u odnosu na prije pet godina.

"Danas postoje ljudi koji su zaduženi za praćenje rokova, što je umnogome pomoglo da se na rafama nađe manje hrane sa isteklim rokom", ističe Marićeva.

Jasna T. iz Banjaluke kazala je da njena majka često u nepažnji kupi hranu sa isteklim rokom.

"Više puta se dešavalo da donese hranu kojoj je već istekao rok ili ističe sutradan. Ona kupi ogromno pakovanje hrane kojoj rok ističe veoma brzo i koju nećemo moći iskoristiti do tada", kaže ova Banjalučanka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije