Društvo

Muftija banjalučki: Budemo li poštovali druge bićemo i sami poštovani

Muftija banjalučki: Budemo li poštovali druge bićemo i sami poštovani
Muftija banjalučki: Budemo li poštovali druge bićemo i sami poštovani

BANJALUKA - Budemo li poštovali jedni druge i sami ćemo biti poštovani, ukazao je danas muftija banjalučki Osman ef. Kozlić u bajramskoj poruci.

Kaže da je boravio u toku  ramazana u svim medžlisima, gradovima i džematima na području  Banjalučkog muftiluka i uvjerio se da se vjerski život u džematima u ovom mjesecu odvijao u najboljem redu.

‘’Posebno smo obradovani prisustvom velikog broja mladih ljudi. Raduje nas što su naši džemati u ramazanu bili dodatno osnaženi prisustvom većeg broja naših ljudi iz dijaspore. Hvala Bogu, nije zabilježen ni najmanji incident u ovom mubarek mjesecu. To je najbolja poruka koja je ove godine upućena iz Banjaluke, poruka mira, suživota i međusobnog razumijevanja. Mnogo je posla pred nama, ali se iskreno nadam da nam je ovaj ramazanski post ulio snage i samopouzdanja da možemo zajedno rješavati probleme koji su pred nama’’,  naglasio je muftija Kozlić.

Na Ramazanski bajram se, kazao je, muslimani vesele jer su ispostili mjesec dana mubarek ramazana 1435.H.g. odnosno 2014. godine.

‘’Post je poseban i zahtjevan vid pobožnosti i pokornosti Uzvišenom Bogu, ali je za njega i posebna nagrada od Uzvišenog Boga na budućem svijetu. Post nas fizički osnažuje i duhovno ojačava, te podstiče da budemo solidarni prema ostalim članovima zajednice, da se odreknemo jednog dijela svoga imetka za potrebe siromašnih i ugroženih kategorija društva. Svim muslimanima koji su postili, a i onima koji iz opravdanih razloga nisu bili u stanju izvršiti ovu islamsku dužnost, želim čestitati na istrajnosti u proteklim danima i zamoliti Uzvišenog Allaha da primi njihovo dobro djelu i obilno ih sevapima nagradi‘’, rekao je efendija Kozlić.

Ističući da je danas dan radosti on je pozvao muslimane da ga provedu uz svoje porodice, prijatelje i komšije.

‘’Počastimo svoje rođake, prijatelje i komšije baklavom, neka i oni osjete bajramsku radost. One koji ne slave ovaj dan pozivam da svojim komšijama podare osmijeh i čestitaju Bajram, neka im ukažu poštovanje‘’, naglasio je muftija banjalučki.

On je podsjetio vjernike da je drugi dan Bajrama Dan šehida.

‘’Ne zaboravimo na taj dan one koji više nisu s nama, naše šehide. Obiđimo njihova mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos općem dobru’’ kazao je muftija banjalučki.

Bajramsku poruku završio je kur'anskim ajetom: O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Boga je onaj koji ga se najviše boji. (Kur'an). Bajram šerif mubarek olsun!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije