Društvo

Muhić želi da živi od svog rada

Muhić želi da živi od svog rada
Muhić želi da živi od svog rada

TUZLA - Civilni invalid Muhedin Muhić (39), diplomirani defektolog iz Kladnja, danas je ispred zgrade Vlade TK održao jednočasovni štrajk upozorenja zbog, kako kaže, nezakonite konkursne procedure koju provodi resorno ministarstvo u Vladi TK.

Ovaj nekadašnji atletičar tuzlanskog Sloboda Tehnograda i državni reprezentativac, ogorčen je zbog konkursa Ministarstva obrazovanja TK za prijem nastavnog osoblja u osnovne i srednje škole u tom kantonu. Ističe da želi da živi od svog rada i najavio je da će danas stupiti u štrajk glađu ako razgovor sa Bahrijom Umihanićem, premijerom TK, ne urodi plodom.

"Prije devet godina sam diplomirao na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, odradio sam pripravnički staž i položio stručni ispit. Od tada čekam posao. Niko nije imao sluha za mene, iako su po važećem federalnom zakonu poslodavci obavezni da zapošljavaju i civilne invalide", kaže Muhić.

Ispred zgrade Vlade TK postavio je mnogobrojna priznanja, diplome i preporuke te pehar koji je osvojio na utrci, a oko vrata su mu bile medalje.

"Od Umihanića očekujem da resornom ministarstvu naloži da izmijeni Pravilnik o zapošljavanju u osnovnim i srednim školama. Taj pravilnik je diskriminativan za civilne invalide, a njime su zaštićeni ratni vojni invalidi i boračke kategorije. Po važećem federalnom zakonu, obavezni su da na 16 uposlenika zaposle i jednog civilnog invalida", kaže Muhić.

Dodaje da je nedavno raspisan konkurs za prijem nastavnog osoblja u školi za djecu sa smetnjama u razvoju i da upravo u toj školi vidi svoju šansu.

"Međutim, zbog konkursne procedure i načina bodovanja, moje zaposlenje je miljama daleko i samo ovim očajničkim činom mogu skrenuti pažnju na sebe i probleme civilnih invalida", kaže Muhić.

Umihanić je obećao da će danas razgovarati sa Muhićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije