Društvo

Na festivalu "Kozara etno" 320 učesnika

Na festivalu "Kozara etno" 320 učesnika
Na festivalu "Kozara etno" 320 učesnika

BANJALUKA - Predstavljanjem starog potkozarskog đurđevdanskog običaja "omaja", igrom, pjesmom i izložbom tradicionalnih predmeta i nošnji, u Piskavici kod Banjaluke počeo je 11. festival narodne baštine "Kozara etno".

Festival je okupio osam kulturno-umjetničkih društava, te 320 učesnika iz regiona i Evrope.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da je Piskavica jedno od mnogih mjesta gdje Srbi već stoljećima njeguju svoje običaje i tradiciju.

Direktor turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da 11 godina postojanja festivala potvrđuje opredijeljenost ljudi iz Potkozarja da ova manifestacija traje i da bude sve bolja.

"Svake godine iz zaborava izvučemo po jedan običaj Potkozarja, koji onda predstavimo gostima, turistima, ali i našim građanima. Zato je sa kulturnog stanovišta ovaj festival više nego vrijedan, jer čuva tradiciju koju pod pritiskom savremenog komercijalizma potiskujemo u zaborav", istakao je Barašin.

On je dodao da je festival, s obzirom da učesnici dolaze iz cijele Evrope, prilika da i drugi narodi vide vrijednu kulturu Srba iz ovog kraja.

Običaj "omaja" vezan je za rijeku, potoke i vodenice na kojima se mljelo žito, te pripremala različita jela.

Rukovodilac Ansambla iz Bugarske Stojan Stojanov rekao je da su njegove kolege i on prvi put u Banjaluci i da im je veoma drago što imaju priliku da ovdašnjoj publici predstave bugarski folklor.

Festival organizuju Turistička organizacija Banjaluke i Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica". Manifestacija će trajati do 6. juna.

U naredna tri dana predviđene su tradicionalne sportske aktivnosti, izložbeno-prodajne postavke, nastupi pjevačkih i muzičkih grupa.

Biće održan stručni seminar o temi "Pjesme, igre i običaji Kozare, Podrinja i Banata" u saradnji sa Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije