Društvo

Na logopeda čekaju po godinu

Na logopeda čekaju po godinu
Na logopeda čekaju po godinu

Lista roditelja čija djeca imaju poremećaj verbalne komunikacije svakim danom raste, a desetak logopeda koji rade u gradu nedovoljno je da zadovolje potrebe mališana kojima je njihova pomoć neophodna.

Roditelji tvrde da je do logopedskog tretmana veoma teško doći, na njega se čeka i do godinu, a sam proces je skup i mukotrpan.

Prema riječima Svjetlane Bundalo-Matić, logopeda u Domu zdravlja, u gradu postoji nekoliko logopeda koji rade s vanjskim pacijentima i nekoliko njih koji rade s pacijentima koji su već uključeni u tretman u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" i Centru "Zaštiti me".

Prema njenim riječima, broj logopeda nije dovoljan, javlja se sve veća potreba za njihovim uslugama jer je patologija govorno-jezičke komunikacije u porastu, a najčešće se javlja od četvrte do sedme godine.

Olivera Ratković, predsjednica Humanitarne organizacije "Tvoja riječ", koja okuplja djecu s ovom problematikom, smatra da je nedostatak logopeda veliki problem.

"Mi koji smo roditelji djece koja imaju potrebu za logopedom susrećemo se s velikim problemima. Taj proces je veoma složen jer problem verbalne komunikacije uglavnom ima neku drugu pozadinu, stoga je rijetkost da djetetu treba samo logoped. Dijete koje ima problem s izgovorom nekog slova kontinuiranim radom vrlo lako može takav problem da riješi, međutim, potreba za logopedom je često samo jedan u nizu tretmana koji su neophodni djeci", kazala je Ratkovićeva.

Privatni tretmani po satu koštaju 20 do 40 KM, a djeca uglavnom imaju potrebu da idu svaki drugi dan, što većina roditelja nije u mogućnosti finansirati.

Upitno znanje?

Prema riječima roditelja, problem je u nedostatku kadra te nedovoljnoj stručnosti, jer mnogi privatni logopedi koji rade takav posao nemaju odgovarajuće znanje. Smatraju da je problem u kompletnom sistemu jer se školuje sve više psihologa, koji su bez posla, dok na birou nema niti jednog logopeda, a potreba za njima je svaki dan u porastu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije