Društvo

Na recept 12 novih lijekova

Na recept 12 novih lijekova
Na recept 12 novih lijekova

BANJALUKA - Građani RS će od polovine marta na recept moći da dobiju još 12 novih lijekova, između ostalog, lijekove za liječenje opstruktivne bolesti pluća, za kožne bolesti kao i hormonske kontraceptive.

Ovo je saopšteno iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a osiguranicima će na listi A ubuduće biti dostupno šest novih generičkih lijekova, od kojih su dva ranije bila na listi B.

"Na listu A uvršteni su lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća generičkog naziva indakaterol, za kožne bolesti alklometazon i hormonski kontraceptivi levonorgestrel-etinilestradiol i ulipristal", pojasnili su u Fondu.

Takođe, dva generička lijeka koje koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti kvinapril i opstruktivnih plućnih oboljenja tiotropijum, umjesto na listi B, od 15. marta biće na listi A, odnosno na listi gdje se nalaze jeftiniji lijekovi.

Na listu A uvršten je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem okskarbamazepin, koji će sada, uz sirup, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama.

Na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati nutridrink i nutrinidrink moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip tri, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.

Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje RS, kazao je da je veoma značajno što se kontraceptivi vraćaju na listu A pa se od sada mogu kupiti na recept, što znači da su dostupniji većem broju građana.

"Nadamo se da će mogućnost kupovine na recept podstaći žene, a posebno mlade da se na ovaj način zaštite od neželjene trudnoće", istakao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije