Društvo

Najbolje jelo pripremili mladi kuvari iz Doboja

Najbolje jelo pripremili mladi kuvari iz Doboja
Najbolje jelo pripremili mladi kuvari iz Doboja

DOBOJ - Svinjski medaljoni s pečurkama punjenim kajmakom, koje su pripremili Saša Tadić i Džanita Omerčić, učenici dobojske Ugostiteljsko-trgovinske škole, oduševili su žiri na republičkom takmičenju ugostiteljsko-turističkih škola iz cijele RS, koje je proteklog vikenda održano u Doboju

Osim glavnim jelom, mladi kuvari iz Doboja nadmašili su konkurenciju i desertom voćnom salatom.

"Držali smo se recepta, ja mislim da je to i doprinijelo ovoj pobjedi. Drugi su malo nešto improvizovali, radili po svom, što je možda dekorativno, ljepše, ali što se tiče ukusa, mi smo bili bolji", kaže Saša Tadić, te dodaje da priprema medaljona nije teška, ali zbog naziva i kvaliteta mesa koje se koristi možda djeluje komplikovano.

Takmičari su na raspolaganju imali sat i po za pripremu, a stručni žiri je, osim načina pripreme, dekoracije i ukusa jela, ocjenjivao i pristup poslu, te higijenu radne površine.

"Ja ovaj posao radim više od 35 godina, mislim da ova omladina ima perspektivu, teško se bilo opredijeliti", navodi Vojko Zelenković, predsjednik žirija koji je ocjenjivao kulinarska umijeća đaka.

Pripremljena jela potom su usluživali konobari, a najbolje su se pokazali učenici Ugostiteljsko-trgovinskoturističke škole iz Banjaluke, čiji sto je osvojio ne samo žiri, nego i posjetioce takmičenja.

"Svi oni su se dobro pripremili za ovo takmičenje, imaju i znanja i kreativnosti, opremljeni su dobro. Gledale su se nijanse. Iskreno, nije lako biti konobar. On je, prije svega, psiholog, kada mu dođe gost koji je nervozan i ljut mora da bude staložen, smiren. Mora imati sve na oku, biti oprezan", iskren je Predrag Đukić, član žirija.

Osim u kuvanju i usluživanju, učenici su se takmičili i u predstavljanju turističkih destinacija, a iako su i u ovoj disciplini pobijedili domaćini, đaci Ugostiteljsko-trgovinske škole, našu pažnju je privukao štand budućih turističkih tehničara iz Prijedora Vedrane Nišević i Amine Subašić, učenica Ugostiteljsko-ekonomske škole.

"Mi smo predstavile seoski turizam, kao primjer smo uzele domaćinstvo 'Čardaklije', koje je veoma poznato, koje nudi neke svoje domaće proizvode, poput pekmeza od šljiva, rakije, vina, uglavnom sve je domaće", ispričala je Vedrana Nišević, koja je za prezentaciju obukla adekvatan kostim.

Organizatori takmičenja odlučili su da ove godine postignuća učenika ne ocjenjuju profesori ili mentori, nego profesionalci iz tri struke, te da se svi takmičari nadmeću pod šiframa.

"Među mentorima je ponekad znalo doći do nesuglasica, svi smo mi pomalo osjetljivi na svoje učenike i na struku. Ne samo što su ti ljudi, članovi žirija, izvan obrazovanja, nego direktno dolaze iz struke, a postavke stolova i ekipe su bile pod šifrovanim nazivima, tako da ni žiri ni mentori nisu mogli znati ko je pod kojom šifrom", izjavio je Predrag Pašić, direktor dobojske Ugostiteljsko-trgovinske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije