Društvo

Najbolji medicinari pakuju kofere

Najbolji medicinari pakuju kofere
Najbolji medicinari pakuju kofere

BANJALUKA - Bolnice u Republici Srpskoj u posljednje dvije godine napustilo je 137 ljekara, medicinskih sestara i tehničara koji u potrazi za boljim uslovima i plaćenijim poslom uglavnom odlaze u Njemačku.

Pokazali su to podaci iz šest najvećih zdravstvenih ustanova Srpske, i to iz Banjaluke, Doboja, Prijedora, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja. Međutim, pretpostavlja se da je broj medicinara koji su otišli u inostranstvo mnogo veći, jer su mnogi od njih i prije dobijanja radne knjižice u RS otišli preko granice.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) lani je otišlo pet ljekara i 55 medicinskih sestara i tehničara. Odlazak medicinara nastavljen je i ove godine.

- Od 1. januara do 17. oktobra ove godine dobrovoljno je otišao jedan doktor medicine i 46 medicinskih sestara i tehničara - kažu u UKC RS.

U UKC-u naglašavaju da zbog odliva kadra situacija nije alarmantna, te da je sličan trend prisutan i u zemljama regiona.

- Problem odliva kadra prevazilazimo kroz bolju organizaciju i edukaciju zaposlenih, kao i nastojanje da zadržimo i dodatno zaposlimo najbolje profesionalce u RS - kažu u UKC RS.

Međutim, u drugim zdravstvenim ustanovama tvrde da se suočavaju sa deficitom kadra. Bolnica "Kasindo" u Istočnom Sarajevu kuburi sa manjkom ljekara specijalista ortopedije, neurohirurgije i dječije hirurgije.

- Nas su u posljednje dvije godine napustila dva ljekara, jedna medicinska sestra i dva medicinska tehničara - rekao je direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović.

U dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" neplaćeno odsustvo ove godine je tražilo 11 medicinskih tehničara i jedan viši fizioterapeut.

- Po sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta trenutno nam nedostaje 14 ljekara specijalista - rekao je direktor dobojske bolnice Vlado Đurđević.

Direktor bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Siniša Maksimović kaže da su ovu ustanovu u posljednje dvije godine napustili specijalista radiologije i medicinska sestra. Ni bolnicu Prijedor nije zaobišao odliv kadra, odakle je u posljednje dvije godine otišlo šest medicinara.

S druge strane, bolnica u Trebinju je jedina koja se može pohvaliti time da je niko nije napustio u posljednje dvije godine. Naprotiv, u Trebinju su primili tri nova ljekara.

Da je situacija alarmantna tvrdi predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih tehničara i babica RS Ranko Palačković.

- Najgore od svega je to što nam odlaze najpametniji i mladi stručnjaci. Ostaće da nas liječi starije osoblje, među kojima su mnogi već nesposobni za rad - kaže Palačković i dodaje da u našim bolnicama mladi ljekari i medicinari počinju da rade samo kako bi stekli radno iskustvo da bi mogli da nastave da rade u inostranstvu. Razlog za odlazak su, kako kaže, i mnogo bolje plate u drugim zemljama.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da i pored finansijskih poteškoća nastoje da unaprijede zdravstveni sistem u Srpskoj i obezbijede uslove rada kako bi u njima zadržali najbolji kadar.
 

Medicinsko osoblje koje je u posljednje dvije godine napustilo bolnice u RS

UKC RS  Banjaluka

2015. godina

  • pet ljekara i 55 medicinskih sestara i tehničara

2016. godina

  • jedan ljekar i 46 medicinskih sestara i tehničara

Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj

2015. godina

  • jedan ljekar na neplaćeno odsustvo od godinu
  • dva medicinska tehničara

2016. godina

  • 11 medicinskih tehničara
  • jedan viši fizioterapeut

Bolnica Prijedor

2015. godina

  • tri medicinske sestre i jedan dr specijalista neurologije

2016. godina

  • tri medicinske sestre i jedan dr specijalista patološke anatomije

Bolnica "Kasindo" Istočno Sarajevo

2015. i 2016. godina

  • dva ljekara
  • jedna medicinska sestra
  • dva medicinska tehničara

Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina

2015. i 2016. godina

  • jedan specijalista radiologije
  • jedna medicinska sestra

Bolnica Trebinje

  • niko je nije napustio u 2015. i 2016.

(glassrpske.com) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije