Društvo

Najmlađa žrtva imala samo 19 godina

Najmlađa žrtva imala samo 19 godina
Najmlađa žrtva imala samo 19 godina

BANJALUKA - Najmlađa pacijentkinja u Bosni i Hercegovini koja je izgubila bitku s karcinomom dojke imala je samo 19 godina.

Potvrdila je to za "Nezavisne" Azra Ikalović, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" iz Banjaluke i Asocijacije žena oboljelih od raka dojke u BiH.

I ovaj podatak, između ostalog, napomenula je, govori o sve većem broju mladih žena koje već i sa 25 ili 29 godina postaju pacijenti. To govori i o njihovoj svijesti o važnosti pregleda i ranog otkrivanja, što ranijih godina nije bio slučaj.

 "Veoma je važno znati da ukoliko se u ranoj fazi otkrije rak, on je u 90 posto slučajeva izlječiv", napominje Ikalovićeva, koja je i sama liječena od karcinoma dojke.

Život žene koja otkrije karcinom dojke mijenja se iz korijena, u svakom pogledu. Od procesa suočavanja s bolešću, straha i neizvjesnosti, do troškova života. Specifično stanje, međutim, za svaku pacijenticu gubitak je dojke. U tom pogledu, napominje Ikalovićeva, podrška zajednice od izuzetne je važnosti.

"Kod načina liječenja i rekonstrukcije dojke, u RS su pacijentice privilegovane u odnosu na ostatak BiH i Hrvatske. Jer, Fond zdravstvenog osiguranja u RS plaća u cijelosti liječenje, hirurški zahvat, rekonstrukciju dojke, medicinska sredstva i pomagala, poput grudnjaka, perike, proteze", navodi ona.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka Nikola Baroš istakao je da uprkos činjenici da je rekonstrukcija dojke u RS finansirana od strane FZO, zasad još nema veće zainteresovanosti.

"Želim svim pacijentkinjama oboljelim od raka dojke ukazati na besplatne rekonstruktivne zahvate koji se rade u RS. Mislim da u nekim slučajevima i sredina u kojoj živimo sputava da poslije odstranjivanja dojke urade i njenu rekonstrukciju", naglasio je Baroš na predavanju o temi "Primarna i sekundarna rekonstrukcija dojke", koje je organizovala Klinika za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, zajedno s Udruženjem za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Srpske i Savezom žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra".

Suočavanje žene s gubitkom dojke fizička je i psihološka bol i posebno emocionalno stanje za svaku pacijentkinju.

"Svaka žena koja se budi nakon operacije i nakon fizičkog bola, suočava se s fizičkim nedostatkom i nalazi se u posebnom emocionalnom stanju, jer prolazi i fizičku i psihološku bol zbog toga", objašnjava nam Ikalovićeva.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prijevremene smrti kod žena. Smatra se da u svijetu ima više od milion novooboljelih godišnje. Svake godine u Bosni i Hercegovini bude registrovano više od 1.100 novooboljelih, od toga oko 500 u RS.

Tačni uzroci nastanka još nisu poznati, a identifikovani faktori rizika su porodična istorija bolesti, izloženost ženskim reproduktivnim hormonima, životne navike u ishrani, benigna bolest dojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije