Društvo

Najveći problem nelegalan prevoz i starost autobusa

Najveći problem nelegalan prevoz i starost autobusa
Najveći problem nelegalan prevoz i starost autobusa

BANJALUKA - Studija javnog prevoza lica pokazala je da su najveći problemi u toj oblasti u Republici Srpskoj nelegalan prevoz, neodržavanje registrovanih linija, kao i činjenica da je prosječna starost autobusa 20 godina, izjavila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić.

Kostićeva je istakla da je u studiji, koja je danas predstavljena u Banjaluci, konstatovano da je popunjenost autobusa između 25 i 30 odsto, što nikako nije dobro za rentabilno poslovanje prevoznika.

"Problem je i to što nemamo jedinstvene podatke o broju prevezenih putnika i broju pređenih kilometara, veliki broj linija, kao i što isplata troškova prevoza zaposlenih ide `na ruke`, umjesto mjesečnih pretplatnih karata kod prevoznika", rekla je Kostićeva novinarima.

Ona je dodala da je studija dala kratkoročne i dugoročne mjere za unapređenje stanja u drumskom saobraćaju, ističući da se odmah može djelovati, preventivno ili represivno, prema prevoznicima i autobuskim stanicama, da se spriječi nelegalni prevoz, da se redovno održavaju linije i slično.

Kostićeva je istakla da je studija rađena prošle godine s ciljem analize postojećeg sistema organizacije javnog prevoza, te da su doprinos u njenoj izradi, osim resornog ministarstva i konsultanta, dali Privredna komora, prevoznici, Poreska uprava, Republički zavod za statistiku, Inspektorat i drugi.

"Plan Ministarstva saobraćaja i veza jeste da u ovoj godini izradi novi zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, koji treba da sadrži i prijedloge mjera koje je dala ova studija", naglasila je Kostićeva.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori Republike Srpske Goran Starčević rekao je da je studija objektivno sagledala stanje u javnom prevozu, te dala ideju da se na određenim relacijama formiraju jedinstvene mjesečne karte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije