Društvo

Najviše porodičnog nasilja u Banjaluci

Najviše porodičnog nasilja u Banjaluci
Najviše porodičnog nasilja u Banjaluci

BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović rekla je danas da je, prema podacima MUP-a Srpske, u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 725 slučajeva nasilja u porodici, od čega u Banjaluci više od polovine - 387.

"U istom periodu evidentirana su 742 počinioca nasilja, od kojih je više od 80 odsto muškog pola. Evidentirano je 829 žrtava nasilja, većinom žena i djece", rekla je Tešanovićeva na konferenciji za novinare, koju je organizovala Fondacija "Udružene žene" Banjaluka.

Ona je istakla da je u  221 slučaju utvrđeno da je riječ o krivičnim djelima, što je za 11,6 odsto više u odnosu na isti period 2013. godine.

"U prvih šest mjeseci ove godine u sigurnim kućama bilo je zbrinuto 46 žrtava /19 žena i 27 djece/ na osnovu rješenja o privremenom zbrinjavanju centara za socijalni rad odnosno službi socijalne zaštite", rekla je Tešanovićeva.

Ona je istakla da su žrtve privremeno boravile 2.606 dana u sigurnim kućama, te da je  ukupno  za ove namjene izdvojeno 100.500 KM.

Na SOS telefon 1264 zabilježeno je 1.996 poziva žrtava nasilja u porodici, a  žene su žrtve u 98 osto slučajeva.

Tešanovićeva je rekla da ovi podaci i podaci ostalih subjekata zaštite upućuju na povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici iz čega se, kako kaže,  može zaključiti da se žrtve nasilja, ali i službena lica koja su nadležna za pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u porodici efikasnije koriste zakonima u ovoj oblasti.

Ona je navela da je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici mijenjan 2012. i 2013. godine, te da su usvojeni određeni pravilnici za provođenje ovog zakona.

Tešanovićeva je rekla da je pravilnicima i normativnim okvirom omogućeno da se vidi na koji način sigurne kuće pružaju zaštitu, koliko je u njima smješteno žena i djece i kako se vrše isplate prema sigurnim kućama.

Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici /Istanbulska konvencija/ predstavlja važnu prekretnicu u istoriji ženskog pokreta, ali preostaje još mnogo aktivnosti s ciljem unapređenja položaja žena koje su preživjele nasilje i njihove djece, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Fondacije "Udružene žene" Banjaluka.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Udružene žene" Nada Golubović  rekla je da se Fondacija zalaže za primjenu Istanbulske konvencije, koja je stupila na snagu 1. avgusta, putem osiguravanja sveobuhvatne harmonizacije zakonodavstva i omogućavanja ženama koje su preživjele nasilje nesmetanog pristupa efikasnoj, rodno osjetljivoj i kontinuiranoj zaštiti i podršci.

Ona je navela da Fondacija nastavlja aktivnosti usmjerene na osnaživanje i održivost servisa podrške i pomoći za žene koje su preživjele nasilje, te aktivnosti javnog zalaganja usmjerene na ostvarivanje ključnih principa Istanbulske konvencije u praksi u BiH.

Prema njenim riječima,  tokom ove godine na  području banjalučke regije registrovano je 840 poziva na SOS telefon, dok su u Sigurnoj kući Banjaluka u prvih šest mjeseci boravile 32 osobe -  14 žena i 18 djece. 

Izvršni direktora Fondacije "Udružene žene" Minja Damjanović rekla je da je Fondacija provela istraživanje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, i to u Banjaluci, Modriči, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu i Zenici na uzorku od 91 žene  koje su se javile i tražile pomoć u 2013. godine.

Istraživanje je pokazalo je  da je 28,5 odsto žena odgovorilo da je policija pri prijavi nasilja izašla na teren, dok je 17,86 odsto reklo da je policija nasilnika lišila slobode.

Prema ovom istraživanju,  57,14 odsto ispitanih žena je reklo da je  policija pitala da li se nasilje ponavlja,  dok je  61,91 odsto njih reklo da je policija obavijestila centar za socijalni rad, a 35,71 odsto je istaklo da je  policija počinioca nasilja samo upozorila da ne vrši nasilje.

Damjanovićeva je rekla da je 34,52 odsto ispitanih nezadovoljno postupanjem policije u slučaju nasilja, 35,71 odsto djelimično, dok  je 29.76 odsto zadovoljno postupanjem policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije