Društvo

Najzagađeniji Ilijaš, Lukavac i Tuzla

Najzagađeniji Ilijaš, Lukavac i Tuzla
Foto: N.N. | Najzagađeniji Ilijaš, Lukavac i Tuzla

SARAJEVO - Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH i jutros je visoka, a među najzagađenijim su Ilijaš, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 252, zatim Lukavac sa 218 i Tuzla 209, podaci su sa internet stranice "Zrak.ekoakcija".

Indeks kvaliteta vazduha izmjeren je u 8.00 časova i označen je kao veoma nezdrav, a kada taj indeks prelazi 200 smatra se vrlo nezdravim i tada je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

"Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, đeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani", navodi se na sajtu u opisu ovog indeksa.

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros je iznosio 191, Zenici 195, Kaknju 161 i Banovićima 153, što je okarakterisano kao nezdrav i potencijalno opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je Srni u Udruženju "Eko akcija" u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije