Društvo

Nakon prelaska domova zdravlja na trezor manjak para ići će na teret opština

Nakon prelaska domova zdravlja na trezor manjak para ići će na teret opština
Nakon prelaska domova zdravlja na trezor manjak para ići će na teret opština

BANJALUKA - Domovi zdravlja, ali i opštine u RS, naći će se u velikim problemima kada od marta počne da se primjenjuje trezorski način finansiranja jer je značajan broj i jednih i drugih u velikim dugovima.

Goran Mlinarević, direktor Doma zdravlja Modriča, kaže da još nije sasvim jasno kako će ići sve procedure kada ove ustanove pređu na trezor.

"Mislim da domovi zdravlja neće pretrpjeti velike promjene i da će opštine biti te koje čekaju velike novine. Na primjer, sav nedostatak i manjak  sredstava će morati nadoknaditi opštine, jer će one i kontrolisati isplate", smatra Mlinarević.

Tihomir Mihajlović, direktor Doma zdravlja Gradiška, kazao je da će uvođenje domova zdravlja na trezor biti pogubno za ove ustanove.

"Situacija je loša i ionako nema novca na nivou lokalnih zajednica, a da ne spominjemo odnose određenih načelnika prema direktorima domovima zdravlja, posebno ako su, ne daj bože, iz različitih političkih stranaka", kazao je Mihajlović.

On je podsjetio da neke opštine, posebno bogatije, imaju mogućnost da pomognu domove zdravlja, dok neke druge ne mogu da isplate ni osnovno, kao što je grijanje na primjer.

Vladimir Bibić, direktor Doma zdravlja Kotor Varoš, kazao je da će uvođenje domova zdravlja u trezor sigurno donijeti probleme u poslovanju ovih ustanova.

"Sve će morati ići preko opštine. Ako, na primjer, dogovorimo neku nabavku i kažemo isplatićemo to sutra, možda mogu dobiti popust, a ovako ja to moram slati u opštinu i čekati da se završi određena procedura. Trebaće puno više vremena za sve", kazao je Bibić.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, smatra da će ovo uvesti red u poslovanje domova zdravlja i da je ova opština spremna da prva krene sa trezorskim poslovanjem.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da se proces uvođenja trezorskog načina poslovanja odvija u skladu sa očekivanom dinamikom i da bi krajem marta domovi zdravlja trebalo da pređu na trezor.

Kako su naveli, jedna od prednosti trezorskog poslovanja je i isključivo namjensko trošenje sredstava sa odvojene budžetske pozicije, što znači da je bojazan pojedinih direktora domova zdravlja da će taj novac trošiti opštinske vlasti potpuno neopravdan.

"Jedan od glavnih ciljeva jeste bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava. Drugim riječima, novac koji treba da se usmjerava na zdravstvenu zaštitu, neće moći da se troši na plate prekobrojnih radnika", naglasili su u Ministarstvu.

Oni su istakli da su i  opštine u obavezi da finansiraju zdravstvenu zaštitu, ali da većina njih to uopšte ne čini ili izdvaja minimalne iznose.

Iz Fonda RS su saopštili da će u trezorskom sistemu Fond dostavljati sredstva na trezorski račun opština, a domovi zdravlja će biti niža potrošačka jedinica lokalnih zajednica.

"Zdravstvene ustanove će izmirivati svoje obaveze iz budžeta  lokalnih zajednica, iz sredstava koja su namijenjena za finansiranje primarne zdravstvene zaštite", precizirali su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije