Društvo

Nakon seksualnog zlostavljanja djevojčice u Tuzli po tri mjeseca zatvora zaposlenicama Doma

Nakon seksualnog zlostavljanja djevojčice u Tuzli po tri mjeseca zatvora zaposlenicama Doma
Nakon seksualnog zlostavljanja djevojčice u Tuzli po tri mjeseca zatvora zaposlenicama Doma

TUZLA - Četiri uposlenice JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla dobile su po tri mjeseca zatvora i tri godine zabrane vršenja poziva zbog nesavjesnog rada u službi.

Općinski sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za četrdesetjednogodišnju Begzadu Selimović iz Banovića, četrdesetdvogodišnju Muameru Mumić, pedesetosmogodišnju Enisu Lišić i tridesetšestogodišnju Amru Fajić iz Tuzle, zaposlenice JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv četiri odgovorne iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile djelo nesavjestan rad u službi, a slučaj je tada šokirao javnost.

Optužnicom se pomenutima na teret stavlja da su u periodu od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog ponašanja.

Nesavjesnim radom u službi su, i pored saznanja da su u navedenom periodu devetogodišnju djevojčicu seksualno zlostavljala dva starija štićenika - maloljetnika, propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima i da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu.

Slučaj je otkriven kada se djevojčica povjerila školskoj drugarici, koja je učiteljici škole koju pohađaju prenijela priču i sve je prijavljeno policiji.

Kada su u pitanju dvojica maloljetnika koja su seksualno zlostavljala djevojčicu, donesene su ranije presude i protiv njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije