Društvo

Nakon što su agenti OBA upali u kampus: Studenti se osjećaju ugroženo

Nakon što su agenti OBA upali u kampus: Studenti se osjećaju ugroženo
Nakon što su agenti OBA upali u kampus: Studenti se osjećaju ugroženo

BANJALUKA - Studenti se osjećaju ugroženo, ali nas pritisci neće zastrašiti, već nam daju podstrek da se još više borimo za svoja prava, poručila je u četvrtak Maja Prosan, student ombudsman Univerziteta u Banjaluci, reagujući na postupke osoba koje su se predstavile kao pripadnici Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), a koje su u ponedjeljak ispitivale Danicu Kojić, predsjednicu Studentskog parlamenta Banjalučkog univerziteta.

I dalje je nepoznato o čemu je OBA razgovarala sa Kojićevom i zbog čega o tome nije informisala rukovodstvo Univerziteta, ali se zna da je ovaj događaj, koji su juče objelodanili mediji, razbjesnio studente, dok se reakcija nadležnih institucija i ustanova očekuje narednih dana.

"Ko god stoji iza toga boji se studenata, a poznajući svoje kolege, znam da nećemo posustati. Sve to što se dogodilo čini nas jačima da se još više borimo za svoja prava", rekla je Prosanova, pozivajući nadležne da ispitaju ovaj, kako su ga banjalučki studenti nazvali, skandal.

Kojićeva i dalje ne želi pričati o čemu je razgovarala sa pripadnicima OBA i šta su oni od nje tražili.

"Oni su mi rekli da je tema našeg razgovora tajna. Međutim, mogu vam kazati da su me našli u ponedjeljak, otišli smo na kafu u restoran 'Slobodni um' u kampusu i pričali", ispričala Kojićeva.

Povjerila nam se da, osim što ne smije govoriti o detaljima razgovora, agenti OBA od nje nisu zahtijevali ništa drugo.

Brane Tevanović, upravnik restorana "Slobodni um", gdje se sve odigralo, rekao je da radnici taj dan ništa neobično nisu primijetili.

"Stvarno nije u redu to što je učinjeno, a mi bismo reagovali da smo vidjeli šta se dešava", naglasio je on.

Iako smo Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH poslali pismeni zahtjev da nam navedu njihove motive ispitivanja Kojićeve, kao i nalogodavce, odgovor do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili.

Međutim, sve bi moglo uskoro postati jasnije, jer, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ministar Anton Kasipović zatražio je juče od rektora Univerziteta u Banjaluci zvaničan izvještaj o aktivnostima OBA u prostorijama Studentskog parlamenta.

Rektor Stanko Stanić nije se javljao na naše pozive, a Simo Jokanović, prorektor za nastavu i studentska pitanja, kaže da nema detaljne informacije o ovom slučaju.

Postupke OBA osudio je Gordan Balaban, predsjednik Unije studenata RS, koji kaže da je univerzitetski život doživio poraz.

"Vrlo je simptomatično da kada pokrećemo pitanje revizije privatnih univerziteta i dobijamo maksimalnu podršku Ministarstva i premijera neko na studente šalje obavještajne agencije", istakao je Balaban, uvjeravajući da se pozadina svega najviše odnosi na najavljenu reviziju privatnih fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije