Društvo

Naloženo da general Đukić bude smješten u klinički centar

Naloženo da general Đukić bude smješten u klinički centar
Naloženo da general Đukić bude smješten u klinički centar

BEOGRAD - Odjeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine naložilo je da general Vojske Republike Srpske Novak Đukić bude smješten u Klinički centar Srbije kako bi se obavili pregledi neophodni za procjenu njegove sposobnosti za učešće u procesu.

Sud je ranije donio odluku da komisija ljekara specijalista obavi dopunsko vještačenje generala Đukića.

Đukić, prema ovoj odluci suda, može da bude u bolnici 15 dana, a po potrebi uz saglasnost još 15, prenose beogradski mediji.

Osim mišljenja vještaka sudske medicine, dopunsko komisijsko vještačenje obaviće specijalisti - kardiolog, neurolog i psiholog.

General Đukić je 11. aprila 2014. godine u BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Tuzli 25. maja 1995. godine.

On se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u BiH, zbog čega je za njim raspisana međunarodna potjernica. BiH je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude tamošnjeg suda, kako bi kaznu izdržavao u Srbiji.

Advokatski tim generala Đukića organizovao je tim međunarodnih vještaka koji je izveo na desetine ogleda na vojnom poligonu u Nikincima i utvrdio da ljudi na Tuzlanskoj kapiji tokom rata u BiH nisu poginuli od granata ispaljenih sa srpskih položaja.

Sjednica na kojoj će se odlučivati o zahtjevu BiH za priznanje i izvršenje presude Suda BiH ranije je najavljena za 6. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije