Društvo

Narkomanija vreba mlade: Drogiraju se i sa 13 godina

Narkomanija vreba mlade: Drogiraju se i sa 13 godina
Foto: N.N. | Narkomanija vreba mlade: Drogiraju se i sa 13 godina

SANSKI MOST - Narkomanija na području Unsko-sanskog kantona već godinama je ozbiljan društveni problem, a ono što je alarmantno jeste da je prisutna čak i u školama, istaknuto je na juče održanim edukativnim predavanjima za učenike osnovnih i srednjih škola u Sanskom Mostu.

"Jedan od najvećih problema kada je riječ o našem kantonu jeste veliko prisustvo lakih i teških droga na ulicama i među mladima. Nije novost da droge ima čak i u školama i da postoje učenici koji je konzumiraju. Ne možemo biti indiferentni kada se radi o ovom problemu i moramo alarmirati sve društvene institucije kojih se tiče ovaj problem", istakao je Mirza Žerić, jedan od organizatora ovog predavanja.

O pogubnim posljedicama konzumiranja narkotika učenicima su govorili rehabilitovani ovisnici, kao i predstavnici Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) iz Tuzle.

Radi se o ustanovi formiranoj prije 14 godina, koja se u proteklom periodu uspjela afirmisati kao jedna od vodećih u Bosni i Hercegovini kada je riječ o rehabilitaciji ovisnika o teškim drogama.

"Aktuelni trendovi kada je u pitanju narkomanija govore o sve većem broju novih droga, posebno onih sintetičkih, kao i broja uživalaca. Ono što posebno zabrinjava jeste da se starosna granica korisnika sve više pomjera prema mlađim generacijama i prema nekim pokazateljima ta granica u Bosni i Hercegovini iznosi 13 godina", kaže predstavnik CROPS-a Kenan Rahmanović.

Prema njegovim riječima, iako je ova ustanova postigla značajan uspjeh kada se radi o rehabilitacionim procesima kod teških ovisnika, vrlo važno je edukativno djelovanje kod mladih generacija kako bi im se ukazalo na pogubnost narkomanije.

Predavanja je podržao i MUP USK, a iz policije kažu kako se na području USK bilježi značajan porast broja evidentiranih krivičnih djela vezanih za proizvodnju i trgovinu narkotičkim sredstvima u odnosu na raniji period.

Samo u toku ove godine evidentiran je 61 slučaj proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a tom prilikom privedeno je 86 izvršilaca takvih djela. Teška ekonomska i socijalna situacija rastaču društveno tkivo i razaraju porodicu, a roditelji su u svakodnevnoj borbi za egzistenciju, zbog čega su djeca prepuštena sama sebi, te raznim negativnim uticajima, smatraju psiholozi.

Sve to doprinosi tome da se sve veći broj mladih odlučuje da proba neki narkotik, a za efikasniju borbu protiv ove pošasti potreban je veći aktivizam i sinergija svih društvenih institucija.

Podsjećamo, nedavno su policijski istražioci MUP-a USK izvršili pretres u Prvoj srednjoj školi "Dr Husein Džanić" u Velikoj Kladuši i akcija je bila usmjerena ka sprečavanju i suzbijanju trgovine opojnim drogama, a zapanjujuće je ono što su našli kod đaka. Policajci su tokom akcije kod jednog učenika pronašli i izuzeli digitalnu vagu za precizno mjerenje, a kod četiri učenika, od kojih su dvojica maloljetnici, pronađeno je hladno oružje, i to nekoliko preklopnih noževa, satara i bokser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije