Društvo

Nasilnika trpe i po 40 godina

Nasilnika trpe i po 40 godina
Nasilnika trpe i po 40 godina

BANJALUKA, BIJELJINA - Imali smo žene koje su i po 40 godina trpjele nasilje i onda su u jednom trenutku odlučile da to prijave jer više nisu mogle da podnesu torturu.

Riječi su ovo Radmile Žigić, zamjenika direktora Fondacije "Lara" Bijeljina, čiji su zaposleni ovih dana, zajedno sa policijom, u najvećem semberskom gradu dijelili letke u sklopu kampanje "Stop nasilju u porodici - Ne trpi! Prijavi nasilje!".

U ovoj preventivnoj akciji već su učestvovali pripadnici CJB Banjaluka i CJB Prijedor, a nakon Bijeljine, planirano je da se aktivnosti nastave i na području preostala tri centra javne bezbjednosti.

"Mi smo oduševljeni akcijom MUP-a RS i u Bijeljini smo se pridružili dijeljenju letaka i ostalim aktivnostima", navela je Žigićeva.

Po njenim riječima, jedan od razloga zbog kojih žene prećutkuju nasilje je i njihova ekonomska zavisnost.

"Dakle, riječ je o strahu da neće moći da prehrani svoju djecu. Osim toga, tu prevladava i uvjerenje da će se nasilnik možda promijeniti jer nasilje se ne dešava svaki dan, već u ciklusima, iza kojih slijedi izvinjenje, molba za oproštaj, uvjeravanje da se to neće ponoviti i slično", naglasila je Žigićeva.

Jedan od faktora zbog kojih žene godinama trpe nasilje je i taj što je prisutan nedostatak sistemske podrške za pripadnice nježnijeg pola koje bi željele da napuste nasilne zajednice.

"Naravno, tu su i stereotipi u kojima su i žene i muškarci vaspitani da je veoma važno sačuvati porodicu i da je uobičajeno da u okviru porodičnog života ponekad bude i pokoji šamar, da ne kažem neka žešća situacija nasilja, jer su i naše majke, bake i prabake trpjele nasilje", ističe Žigićeva.

Po podacima koji su nam ustupljeni iz MUP-a RS, lani je evidentirano 330 krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. Tužilaštvima je podneseno 326 izvještaja protiv 342 osumnjičena.

"U 94,2 odsto slučajeva počinioci ovih krivičnih djela su muškog pola. U pogledu porodičnog odnosa počinioca prema žrtvi u 173 slučaja je to bio suprug, zatim u 64 slučaja sin i u 47 otac", naveo je Milan Salamadija, portparol MUP-a RS, koji je dodao da spomenutu kampanju realizuju u saradnji sa  ICITAP programom u BiH.

Kad je riječ o Bijeljini gdje je kampanja u toku, policajci kroz razgovor i podjelu informativno-edukativnog materijala edukuju građane. Uče ih i o postupanju policije i drugih nadležnih organa s ciljem zaštite žrtve i sprečavanja daljeg nasilja u porodici.

"Posljednjih godina smo svjedoci da se nasilje u porodici sve više prijavljuje nadležnim institucijama iz razloga što su žrtve upoznate sa zakonskim normama, što u ranijem periodu nije bio slučaj", saopštila je Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina.

Kako ona kaže, kada je riječ o ovoj vrsti krivičnih djela, lani su nadležnim tužilaštvima podnijeli 89 izvještaja kojima su prijavljena 93 lica, od čega su 27 povratnici.

"Cilj kampanje je da se građani upoznaju šta je to nasilje u porodici, kao i njihovo animiranje da, ukoliko imaju saznanja, nasilje prijave policiji na broj 122. Ne moraju se predstavljati,  broj je anoniman. Prijavite slučaj! Ne dozvolite sebi da trpite i da postanete žrtva nasilja u porodici", naglasila je Simojlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije