Društvo

Nasilno ponašanje djece uzelo maha

Nasilno ponašanje djece uzelo maha
Foto: N.N. | Nasilno ponašanje djece uzelo maha

BIHAĆ - Vršnjačko nasilje na području Unsko-sanskog kantona predstavlja veliki društveni problem, a samo tokom prošle godine zabilježena su 52 takva slučaja, od čega veliki broj u ovdašnjim školama, potvrđeno je u policiji USK.

Posljednji je evidentiran proteklog utorka, kada je u Mješovitoj srednjoj školi u Bihaću došlo do masovne tuče učenika. Kako nezvanično saznajemo, potukli su se učenici trećih razreda iz različitih odjeljenja, a tom prilikom trojica su zadobila lakše tjelesne povrede.

"Slučaj je policiji prijavila pedagogica škole i radi se o maloljetnim licima, zbog čega su obavljeni informativni razgovori s njihovim roditeljima.  Ovaj slučaj je okvalifikovan kao nasilničko ponašanje", istakla je portparol MUP-a USK Snježana Galić.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova USK Anela Ramića, zabrinjavajuća okolnost je što se sve češće ovakvi slučajevi događaju u prostorima škola. "U proteklom periodu posvetili smo veliku pažnju edukaciji policijskih službenika o načinima prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja, a pojačali smo i prisustvo policijskih službenika u krugu obrazovnih ustanova", istakao je Ramić.

Dodao je kako će se napori na suzbijanju i prevenciji ove negativne društvene pojave morati intenzivirati u budućnosti i da u sve treba uključiti cjelokupnu društvenu zajednicu. Prema mišljenju psihologa Edina Biščevića, posebno treba potencirati problem vezan za upotrebu modernih načina komunikacije, poput interneta, koji u sve većoj mjeri postaje sredstvo za širenje netrpeljivosti i netolerancije. Povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja na području USK, prema njegovom mišljenju, determinisano je nizom faktora.  Smatra kako na sve presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu koja generiše probleme unutar porodice, što vodi nasilnom ponašanju roditelja, a potom i djece. Također, bitan je i uticaj društva, kao i medija koji u sve većoj mjeri promovišu nasilje kao sredstvo rješavanja problema.****

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije