Društvo

Nastaviti borbu protiv trgovine ljudima

Nastaviti borbu protiv trgovine ljudima
Nastaviti borbu protiv trgovine ljudima

SARAJEVO - U BiH je, prema statističkim podacima, uočena stagnacija slučajeva trgovine ljudima i seksualnog eksploatisanja žena, ali je potrebno nastaviti borbu protiv ovog problema, koji je širih razmjera, izjavio je koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Samir Rizvo.

"Broj identifikovanih žrtava je, iz godine u godinu, jednak ili sličan, ali trgovina ljudima se ne može suditi samo na osnovu statističkih podataka. Moramo poći od toga da je to veoma često organizovani kriminal koji se vodi na veoma perfidne i sofisticirane načine", rekao je Rizvo novinarima.

On je istakao da i regionalni izvještaji o trgovini ljudima govore o tome, te da će današnji seminar koji se održava u Sarajevu u saradnji sa Ambasadom Francuske u BiH i njihovom Regionalnom kancelarijom za bezbjednost koji iz Zagreba pokriva cijelo područje Balkana, pokazati da je riječ o velikom problemu.

"Već godinama je prisutan fenomen da veliki broj djece, koja se regrutuju posebno iz manjinskih zajednica zemalja zapadnog Balkana, eksploatišu organizovane kriminalne grupe radi prosjačenja, činjenja krivičnih djela, prikupljanja sekundarnih sirovina i sličnih stvari", rekao je Rizvo.

Rizvo je dodao da će se o rješavanju tog problema, koji je širih razmjera, razgovarati sa predstavnicima pravosudnih institucija zemalja zapadnog Balkana i kolegama iz Turske, Europola i nevladinog sektora.

On je naglasio da je BiH trgovinu ljudima okvalifikovala kao kriminalno djelo 2003. godine, te da se od tada bilježi i blagi pad i seksualno eksploatisanih žena, ali da je sve veći broj slučajeva da se one radno eksploatišu.

"U Bukureštu postoji Regionalni centar za borbu protiv prekograničnog kriminala, koji svake godine izdaje razne izvještaje, među kojima i o krijumčarenju migranata i trgovini ljudima. Mnogobrojne preventivne aktivnosti koje smo svi u regiji preduzeli na unapređenju saradnje - propisivanju zakonskih rješenja, izgradnji kapaciteta institucija i partnerstvu između vladinih i nevladinih organizacija, doprinijele su smanjenju ove pojave", naglasio je Rizvo.

On je naveo da se Ministarstvo bezbjednosti BiH priprema da provede nezavisnu, naučnu studiju o problemu trgovine ljudima, da bi naredne godine imali mnogo više podataka o stvarnoj situaciji u BiH.

Regionalni ataše za unutrašnju bezbjednost sa sjedištem u Zagrebu Stefan Kir istakao je da je u problemu trgovine ljudima posebno izražen problem trgovine djece.

"Samo prošle godine je oko 13.000 maloljetnika, koji su došli bez roditelja, podnijelo molbu za azil u jednoj zemlji EU. Najčešće je riječ o maloljetnicima romskog porijekla iz Albanije, sa Kosova, BiH, Srbije i Makedonije", rekao je Kir.

On je dodao da je cilj današnjeg seminara da se kroz razmjenu operativnih informacija i iskustava kolega iz različitih zemalja pokušaju naći rješenja za ovaj kompleksan problem, da bi se maloljetnici oslobodili "klanskih i mafijaških struktura za koja su prisiljeni da rade kriminalna djela". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije