Društvo

Naučno-stručni skup povodom 25 godina Narodne Skupštine RS

Naučno-stručni skup povodom 25 godina Narodne Skupštine RS
Naučno-stručni skup povodom 25 godina Narodne Skupštine RS

BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u Banjaluci danas je počeo naučno-stručni skup "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske".

Učesnicima skupa obratiće se predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

U radu skupa učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, brojni akademici, univerzitetski profesori, istaknuti naučni, stručni i javni radnici, te nosioci najviših funkcija u organima i institucijama Republike Srpske.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, a organizatori su ANURS, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Dodik: Skupština ključno mjesto konstituisanja Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je Narodna skupština Republike Srpske od formiranja pokazala sposobnost za donošenje veoma delikatnih odluka i bila ključno mjesto konstituisanja Srpske.

"Činjenica jeste da je u Republici Srpskoj, u veoma burnim vremenima prije 25 godina, bilo dovoljno političkog i javnog odgovora, te kretanja ka skupštinskom načinu odlučivanja, a ne putem nekih revolucionarnih tijela", rekao je novinarima Dodik, nakon što je prisustvovao naučnom skupu u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske o temi "25 godina Narodne skupštine Republike Srpse".

On je istakao da će Narodna skupština Republike Srpske i u budućnosti imati gotovo odlučujuću ulogu u svemu.

"Narodna skupština Republike Srpske jeste mjesto okupljanja različitih političkih snaga koji učestvuju u kreiranju političkog sistema. Zato je važno da ne zaboravimo i da se često vraćamo različitim mogućnostima rada skupštine, te da razbijamo stereotipe da je srpski narod bez organizacije ušao u period stvaranja Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je podsjetio da su svi konstitutivni akt Republike Srpske usvojeni prije oružanih sukoba u BiH i da okidač za sukobe nije bilo formiranje skupštine, nego referendum i međunarodno priznanje BiH, što su željeli Bošnjaci pod vođstvom Alije Izetbegovića.

Naučnom skupu su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović i predstavnici naučne zajednice iz Srpske.

Pokrovitelj ovog naučno skupa je Narodna skupština Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije