Društvo

Ne dozvoliti gašenje BHRT-a

Ne dozvoliti gašenje BHRT-a
Ne dozvoliti gašenje BHRT-a

SARAJEVO - Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko smatra da je dug BHRT-a prema "Elektroprivredi BiH" za električnu energiju još jedan signal za uzbunu, te da se ni u kojem slučaju ne smije dozvoliti gašenje javnog servisa.

Savjetnik ministra transporta i komunikacija BiH Fadil Mandal rekao je Srni da je potpuno jasno da se problem finansiranja javnih servisa u BiH ne može rješavati "gašenjem pojedinačnih požara", već da se rješenje mora tražiti u parlamentu BiH donošenjem zakona kojim će biti regulisano stabilno finansiranje javnih servisa. 

"Ministar Jusko je posljednjih dana imao razgovore o temi hitnosti donošenja zakona, a narednih dana će intenzivirati kontakte i sastanke sa svima koji su dužni i koji mogu pomoći u sistemskom rješavanju prblema finansiranja javnih emitera", naveo je Mandal. 

Uprava "Elektroprivrede BiH" uputila je pismo na adrese nekoliko institucija, među kojima su Vlada Federacije BiH i Savjet ministara BiH, u kojem ih obavještava da će zbog duga BHRT-a za električnu energiju od 1,3 miliona KM biti prinuđeni da im isključe struju. 

U pismu direktora "Elektroprivrede BiH" Bajazita Jašarevića, čije je dijelove objavio "Dnevni avaz", navodi se da je ova kompanija prinuđena na takav korak radi naplate svojih potraživanja koja iznose 1.347.995 KM, te da u dugovanja nisu uračunate ni zatezne kamate. 

Jašarević navodi da će "Elektroprivreda BiH" biti prinuđena na to ukoliko u najskorije vrijeme ne budu izmirena potraživanja ili nađeno drugo rješenje, najkasnije do 31. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije