Društvo

Ne smije se zaboraviti stradanje 12 beba

Ne smije se zaboraviti stradanje 12 beba
Ne smije se zaboraviti stradanje 12 beba

BANJALUKA - Ovo je jedno od nedjela svjetskih moćnika koje će ostati nekažnjeno, rekao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih i nestalih civila RS, predstavljajući program obilježavanja 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru.

Ističe da se ne smije zaboraviti stradanje tek rođene djece izazvano krajnjom bezobzirnošću, prije svega, međunarodnog faktora.

"Ovim bebama je bila zagarantovana smrt. Nekima majke nisu ni stigle dati ime, već su posthumno dobile imena.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika, čiji je transport, zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika, onemogućen na prostoru Banjaluke, a i zapadni dio RS je bio u teritorijalnoj blokadi", navodi Mitrović, podsjećajući da je, između ostalog, stradanje ovih malih života bilo inicijativa da se oslobodi taj prostor.

Program obilježavanja 25. godišnjice stradanja banjalučkih beba održaće se 22. maja, na dan kada je 1992. godine umrla prva beba.

Parastos će biti služen na banjalučkom Novom groblju u 9.30, polaganje cvijeće na spomeniku "12 beba" i spomenobilježju "Život", zatim će se u Akademiji nauka i umjetnosti RS obratiti zvaničnici i majke stradalih beba, nakon čega će biti prikazan film "Dah života".

Željka Tubić, sekretar Udruženja "12 beba", kao i majka jedne od stradalih beba, podsjetila je da je prva umrla 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvjezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina poslije, a preživjela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima. Dodala je da je u martu ove godine preminula Živka Knežević, majka jedne od 12 beba, samohrani roditelj dvoje djece.

Mitrović je naveo da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Srpske vodi aktivnosti na izradi spiska djece koja su na nasilan način stradala u ratu, dodajući da taj spisak još nije konačan i da je do sada popisano više od 1.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije