Društvo

Ne znaju broj telefona pa trče po vatrogasce

Ne znaju broj telefona pa trče po vatrogasce
Ne znaju broj telefona pa trče po vatrogasce

BANJALUKA, TREBINJE - Brojni bh. građani još nisu naučili broj telefona vatrogasaca, što dodatno podgrijava ionako dramatičnu situaciju širom BiH, gdje su proteklih dana, zbog suvog terena i neopreznog paljenja korova, bjesnile desetine požara u prirodi.

Stanovnici se, kada vatra počne da izmiče kontroli, snalaze kako znaju, pa tako Radomir Radmilović, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u Bileći, ističe da im je jedna sugrađanka dotrčala nakon izbijanja vatre, pošto nije znala da ih može pozvati na broj 123.

"Imali smo požar na dimnjaku na stambenom objektu i žena je bukvalno dotrčala do nas jer nije znala broj! Ja joj kažem: 'Pa kako ne znate broj?' Odgovorila je: 'Nemam pojma'", naglašava Radmilović.

Vatrogasci podsjećaju da je njihov sadašnji broj u upotrebi već godinama te ističu da im nije jasno zbog čega brojni građani nisu zapamtili tri cifre koje u nekim slučajevima mogu i život da spasu.

"Evo, mi ovih dana dnevno imamo dvije do tri intervencije. Što je još gore, građani su odgovorni za sve te požare, a mnogi od njih ne znaju naš broj! Da li im u momentima mozak blokira, ili ne žele da upamte taj broj, šta li? Ako nas ne uspiju dobiti, zovu policiju, pa idu preko njih", ističe Željko Laketić, starješina Vatrogasnog društva Mrkonjić Grad.

Ovih dana poslom su zatrpane i njihove kolege iz Prijedora, koje takođe svjedoče da mnogi Prijedorčani ne znaju da ih mogu pozvati na broj 123. "Za te požare većinom je odgovoran ljudski faktor. I u Prijedoru ima građana koji ne znaju naš broj telefona", naglašava Miroslav Torbica, komandir smjene u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prijedor.

Enes Zec, komandir Vatrogasne brigade Zenica, ispričao je da Zeničani znaju broj telefona vatrogasaca.

Pašić, ali i ostali vatrogasci širom BiH, mole građane da zapamte broj

Odgovorni su i stanovnici najvećeg grada RS, pa tako Miroslav Malinić, komandir čete u Vatrogasnoj brigadi grada Banjaluka, kaže da većina Banjalučana zna da je broj vatrogasaca 123. Oni koji taj telefon nisu upamtili, nekako se snađu. "Možda prvo nazovu nekog drugog, na primjer policiju, pa dođu do našeg telefona", ističe Malinić.

Priča nam i Taib Pašić, predsjednik Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo, da ima građana koji ne znaju broj vatrogasaca, iako kontinuirano pokušavaju da ih afirmišu. "Riječ je o besplatnom broju 123. Ako ne znaju naš broj, mogu pozvati policiju, ili neki drugi broj hitne službe. Bar toliko treba da imaju samosvijesti da nas putem nekih od tih brojeva obavijeste o vanrednoj situaciji", naglašava Pašić.

Prema njegovim riječima, građani su, ukoliko pozivaju vatrogasce, dužni da im saopšte nekoliko informacija.

"Najvažnije je da se što preciznije saopšti mjesto požara, kao i najkraći put kojim vatrogasci mogu doći na požarište. Takođe, treba da kažu i svoje podatke i broj telefona, radi daljnje komunikacije. Osim toga, treba da navedu i procijenjeni obim požara", ističe Pašić.

Pašić, ali i ostali vatrogasci širom BiH, mole građane da zapamte broj, jer nikada se ne zna da li će im zatrebati. Takođe, savjetuju stanovnike da oprezno rukuju vatrom, jer je teren suv i pogoduje brzom širenju požara.

Brojevi hitnih službi

121 - Centar za obavještavanje i uzbunjivanje

122 - Policija

123 - Vatrogasci

124 - Hitna pomoć

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije