Društvo

Neće besplatne naprtnjače, na vatru idu grabuljama

Neće besplatne naprtnjače, na vatru idu grabuljama
Foto: N.N. | Neće besplatne naprtnjače, na vatru idu grabuljama

BANJALUKA, PRIJEDOR - Izdajemo besplatno naprtnjače za gašenje požara, te nudimo pomoć vatrogasaca prilikom paljenja korova, ali na terenu ima svega, mještani sa grabuljama dežuraju kraj vatre, gdje za nas deset ima posla, i zatraže intervenciju samo kada osjete da su ugrozili komšiju.

Priča ovo za "Nezavisne" Ranko Radić, šef Službe civilne zaštite Ljubinje, navodeći da su i na Vaskrs imali intervencije gašenja požara, te apeluju na građane da prilikom čišćenja zemljišta ne pale korov, a da ukoliko ga ipak zapale - pozovu vatrogasce.

Kako bi spriječile širenje požara u sezoni krčenja njiva i paljenja korova, vatrogasne službe nude pomoć građanima u vidu savjetovanja, posuđivanja naprtnjača, te pratnju vatrogasaca. Međutim, malo ko iskoristi tu pomoć i ipak samostalno zapali korov, zbog čega se vatra često otme kontroli.

Kako su nam potvrdili u nekoliko vatrogasnih jedinica, pored apela da se ne pali korov bez nadzora, vatrogasci nude pomoć građanima kako bi spriječili nekontrolisanu vatru, ali ih ljudi najčešće pozovu kada vide da se požar širi.

"Imali smo devet intervencija na otvorenom. Građanima posuđujemo naprtnjače za gašenje požara na otvorenom, koje i mi koristimo, da se posluže, ali je odziv mali. Rijetko ko to uzme. Ako imaju veće količine korova, mi ćemo uvijek izaći u susret i poslati nekog da dežura, ali ni to od nas ne traže", kazao je Nebojša Miljuš, starješina Vatrogasne jedinice Prijedor.

Prema riječima Tripe Ćuka, starješine Vatrogasne jedinice Trebinje, još nisu imali mnogo intervencija, ali apeluju na građane da ne pale korov bez nadzora, te da ih pozovu u slučaju da krče korov kako bi dobili stručnu pomoć.

Napominje da su mnogo koraka već učinili tokom zimskog perioda na kritičnim tačkama, te su uredili neke teritorije na način da su razvili protivpožarne pojaseve oko ključnih objekata, prosijecali šumske puteve u slučaju potrebe za intervencijama tamo gdje je bilo nepristupačno.

Iz Civilne zaštite Mostar rekli su nam da su česti požari u vrijeme paljenja korova.

"Stalno apelujemo da se jave Civilnoj zaštiti i vatrogascima prije paljenja većih količina, ali jave se samo kada se požar proširi. Rijetki su oni koji najave paljenje i dođu po naprtnjaču", kazao je Pero Pavlović iz Civilne zaštite Mostar.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo apeluju da građani prilikom uređenja imanja spaljivanje korova vrše odgovorno, na površinama koje mogu kontrolisati.

Posebnu opasnost, kako ističu, predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada, usljed čega može doći do šumskog požara ili prožara na otvorenom s velikom materijalnom štetom.

U Sanskom Mostu iznesen je niz prijedloga u cilju bolje koordinacije svih službi i institucija koje se bave problematikom šumskih požara.

Tako je istaknuto kako će u narednom periodu Civilna zaštita u svim mjesnim zajednicama pokušati uspostaviti sistem povjerenika, a jedan od prijedloga je da se u budućnosti zabrani priprema zemljišnih parcela paljenjem vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije